Протести в 10 града днес срещу строителство в Пирин

Снимка: offnews.bg

Протести в 10 града срещу решението на Министерския съвет за строителство в Национален парк „Пирин“ организират днес от „За да остане природа в България“. 

Еколози и граждани излизат на протести в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

OFFNews публикува причините за протестите, посочени от организаторите: Какво е важно да знаем за това решение: 1. То е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка. 2. То погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания 3. То застрашава едно от най-ценните природни места в България. 4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин. 5. В него липсва предложение за втори лифт. 6. То не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен. 7. То не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района. 8. То не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско. 9. То не решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите. 10. То създава юридически хаос.

Протестът в София ще започне в 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша.

По същото време е насрочен и протест на главен път Е-79 при разклона за Симитли. Той е организиран от Сдружение „Бъдеще за община Банско“ срещу „продължаващия екологичен рекет в страната“. 

„Предупреждаваме, че ако отново държавата се поддаде на шантажа на зелените, за дълго ще затворим границата с Гърция. За да разберат най-накрая всички европейски граждани и институции как в страна от 11 години членка на ЕС, не може да се построи един лифт“, предупреждават организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK