Кметът на Белица, Радослав Ревански: Честит празник на народните будители!

Радослав Ревански, снимка: Infomreja.bg, архив

Бъдете живи и здрави, будители на нашето време!

Уважаеми жители на община Белица,

Всяка епоха ражда своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато има нужда от тях. Пръв Паисий Хилендарски се опитва да пробуди българите, убеждавайки ги, че има с какво да се гордеят.

Той се справя с тази нелека задача именно във време, в което народът е обезверен и останал без надежда.

Делото му продължава Левски - „посветил себе си на отечеството“, завършил земния си път на бесилото с една цел, една идея, една мечта – „за чиста и свята република“.

Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Стоянов, Георги Раковски, Петко Р. Славейков, Васил Априлов, Софроий Врачански, Георги Бенковски... Много са великите българи, просветители, книжовници, революционери, отдали труда и живота си на българската свобода и духовност.

И днес ги има българските народни будители, това са дейците на културата, на изкуството, учителите - хората, чиято мисия е да ни изведат не от финансовата, а от духовната криза!

Хората, които се опитват да ни измъкнат от материалното и ни учат, че ако не сме богати с ума и духа, а с вещите си, винаги ще си бъдем бедни. Това са хората, които не спират да вярват и да ни карат да вярваме в думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.“

Будителят – това е човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и преклонението към родната култура и национален дух.

Бъдете живи и здрави, будители на нашето време!

Честит празник на всички духовни водачи от община Белица!

 

Радослав Ревански

Кмет на община Белица

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK