С изложба и поднасяне на цветя отбелязаха 143-тата годишнина от Освобождението на Радомир

Снимки: Община Радомир

Експозицията е под надслов "Опълченците от Радомирско”

С откриване на изложба под надслов “Опълченците от Радомирско” и поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци в Радомир беше отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на града.

ри спазване на противоепидемичните мерки, кметът на общината Пламен Алексиев, председателят на местния парламент Светослав Кирилов и граждани отдадоха почит пред делото на героите, като поднесоха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Никола Корчев, Архимандрит Зиновий и паметната плоча на опълченците от Радомир.

Експозицията, която РИМ – Перник, предостави на разположение на ОИМ - Радомир, е под надлов “Да се знае, да се помни”. Тя съдържа лични вещи на Архимандрит Зиновий Поппетров – дървен пищов с метална цев и джобен часовник, както и медал, принадлежал на Иван Корчев, син на опълченеца Никола Корчев, писмо (ксерокопие) от личния архив на Иван Соколов до Панайот Хитов и др.

Освен тези вещи, изложбата съдържа и 7 информационни постера, посветени на личността и делото на Архимандрит Зиновий Поппетров, Никола Корчев, Иван Соколов и др. Паралелно с нея са изложени и 12 информационни постера на ОИМ – Радомир, от които посетителите ще могат да се запознаят с биографичната справка и архивни снимки, свидетелстващи за живота и делото на опълченците от Радомирско Иван Гърков, Стоян Мануилов, Станко Вълков, Иван Соколов, Коста Дючинов и др. Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на града до края на другата седмица в рамките на работното време на ОИМ – Радомир.

По време на войната в българското опълчение постъпват 25 мъже от Радомирско. Те се сражават храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загиват. Освобождението на Радомир става факт на 14 януари 1878 г. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK