Паметникът на чехословашките парашутисти край Гълъбник ще бъде с осветление

Снимки: Община Радомир

За това се договориха кметът на Радомир Пламен Алексиев и посланиците на Чехия и Словакия у нас

С осветление и нова, по-модерна визия ще бъде паметникът на чехословашките парашутисти, трагично загинали край радомирското село Гълъбник. Мястото край монумента ще бъде облагородено и на него ще бъдат засадени дръвчета. За това се договориха кметът на Радомир Пламен Алексиев и посланиците на Чехия и Словакия у нас, съответно Лукаш Кауцки и Мануел Корчек. Дипломатите бяха днес на работно посещение в Гълъбник, във връзка с намерението им за възстановяване на паметника на чехословашките парашутисти, който в момента не е в добро състояние.

Дипломатите бяха посрещнати от кмета на община Радомир Пламен Алексиев, заместник-кмета Роберта Борисова, кметския наместник на село Гълъбник Диана Борисова, изпълнителния директор на МИГ “Радомир – Земен” Радослав Йорданов, директора на дирекция “ФАПО” Елисавета Кирилова и експерти от общинската администрация. Кметът на Радомир и двамата посланици поднесоха заедно цветя на паметника на парашутистите. Кметският наместник на Гълъбник Диана Борисова се беше погрижила мястото край монумента да бъде окосено и почистено от треви и храсти.

Местната власт в Радомир и чуждестранните гости обсъдиха варианти за реставриране на паметника и превръщането му в красиво и разпознаваемо място за отдаване на почит пред паметта на загиналите парашутисти. Кметът Алексиев предложи вариант, в който монументът да бъде изтеглен по-нагоре от сегашното си местоположение, за да не попада в сервитута на пътя. Освен осветление, той даде идея да бъде обособено и специално място за поставяне на венци и цветя, като бъде обновен и обликът на стълбите, водещи към монумента. Дипломатите от Чехия и Словакия изразиха мнение, че паметникът не трябва да се строи отново, а да се реновира, за да придобие по-красив и тържествен вид.

Те са на мнение, че отново трябва да се гравират върху монумента имената на загиналите парашутисти, които времето е започнало да заличава. “През септември тази година ще се навършат 100 години от установяването на българо-чехословашките дипломатически отношения, които винаги са били отлични. Съвместната ни работа за възстановяване на паметника е символичен жест в тази посока. Благодарим за Вашата загриженост за монумента”, заяви по време на срещата посланикът на Чехия Лукаш Кауцки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK