МВнР организира безплатен кинофестивал за сънародниците ни в чужбина

Снимка: МВнР

Филмите са налични в онлайн платформата „Нетера“ от 20 ноември до 6 декември

Сънародниците ни в чужбина могат да гледат 22 български филма безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 20 ноември 2020 г.

Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят.

Филмите са налични в онлайн платформата „Нетера“ от 20 ноември до 6 декември, а в пакета са включени пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино.

Сред избраните заглавия са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, първият пълнометражен игрален филм на АГИТПРОП – „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“.

Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров.

Сред предложенията на „БГ екран онлайн“  попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“.

Документалните филми са акцент в програмата на фестивала, като сред селектираните заглавия са „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“, „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Всички филми могат да се гледат безплатно на платформата, на всякакъв вид устройство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK