Радомир чества Съединението с изложба и празнична заря

Снимка: Община Радомир

Изложбата е озаглавена “Българското Съединение в изкуството”

Празничната програма в Радомир по случай 6 септември – Съединението на България с Княжество Източна Румелия, ще започне в 10:00 часа с откриването на изложба, озаглавена “Българското Съединение в изкуството”. Експозицията е съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив и Общински исторически музей – Радомир. Тя може да бъде видяна от 10:00 до 16:00 ч. на 6 септември в Общински исторически музей - Радомир.

Изложбата съдържа оригинални литографски портрети на княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Доктор Странски, Петко Каравелов, Гаврил Кръстевич и др. По време на изложбата посетителите ще могат да видят и картини на битката при Цариброд, последния бой за Пирот на 27 ноември, влизането на княз Александър в София на 26 декември след споразумението за примирие и др. Експозицията е посветена на творците, които със слово и четка възкресяват за поколенията българското Съединение – Иван Вазов, Георги Данчов, Николай Павлович.

По-късно през деня, в 20:00 ч., ще има тържествен ритуал на паметника на подпоручик Константин Цанков в Радомир. Кулминацията на честванията в града ще бъде тържествената заря, която ще започне в 20:15 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK