Радев: Защо Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в МС

Снимка: БГНЕС

Чак след ДАНС, отбеляза Радев, тогава идва прокуратурата

Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет. Това коментира пред журналисти днес президентът Румен Радев.

Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските граждани.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за разпространените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства и дали вижда в това синхрон между нея и правителството. 

Президентът посочи, че случаят повдига много въпроси и един от тях е за връзката между премиера и главния прокурор. Държавният глава подчерта, че ДАНС, която е пряко подчинена на Министерския съвет и функционално на министър-председателя, реализира следеното със специални разузнавателни средства. „Ако това е така, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, коментира президентът Радев.  Той посочи, че след това прокуратурата е побързала да огласи в публичното пространство записите от СРС-та в нарушение на закона и явно в нечий интерес. 

Румен Радев посочи, че покрай различни поводи премиерът си е присвои правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. „Покрай „преборването“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Това е важен въпрос“, посочи президентът. По думите му остро стои и въпросът как службите и правоприлагащите органи, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, проблемите с боклуците и с хазарта, обществени поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и други кризи.

Румен Радев посочи, че извън огромната амбиция на главния прокурор да пребори престъпността и корупцията, остава основната хранителна среда за корупция – при разпределението на бюджета и усвояването на обществени поръчки. „Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице“, заяви Румен Радев. Държавният глава изрази загриженост, че напоследък държавни пари се харчат и без обявяване на обществени поръчки.

Президентът призова главният прокурор да обърне внимание на сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране във връзка със санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти с нарушения, процеси, брутално лобистко законодателство.

В отговор на въпрос за заявената готовност на правителството да закупи машини за гласуване Румен Радев посочи, че това е тема, която той е поставил отдавна на инициираните в президентството срещи. „На тях много ясно обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините“, заяви държавният глава.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK