Св. Синод се срещна с премиера заради проектозаконите за Вероизповеданията

Снимки: Свети Синод

Среща между Св. Синод на Българската православна църква и премиера Бойко Борисов се състоя днес в Синодната палата. На нея синодалните митрополити споделиха своите съображения и опасения относно двата законопроекта, които бяха внесени в Народното събрание от депутати на политическите партии ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан подробно изясни позицията, която Св. Синод изрази със становище и изявление. Той даде и основните точки, по които Св. Синод има съображения относно Законопроектите за вероизповеданията.

На срещата присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните митрополити Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, както и Мелнишкият епископ Герасим, и правните експерти на Св. Синод адв. Радомир Чолаков и адв. Мария Кьосева.

Премиерът Борисов изрази желанието си Законът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му, всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.

От страна на партиите, предложили проектозаконите присъстваха Цветан Цветанов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (Патриотичен фронт) и Йордан Цонев (ДПС), както и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

В края на срещата Негово Светейшество подари на премиера Бойко Борисов икона на св. Климент Охридски с пожеланието богодаруваният и благодатен български светец да се моли, закриля и дава мъдрост и сили както на премиера, така и на неговия дом.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK