Йотова в откровен разговор с чуждестранни студенти в ЮЗУ - кариера с българска диплома мисия възможна ли е?

Снимка: Infomreja.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с чуждестранни студенти с български корени в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Срещата, определена от нея като откровен разговор, се проведе по инициатива на Йотова и под домакинството на благоевградския университет.

Първите думи на вицепрезидента, веднага след откриването на дискусията от заместник-ректора на ЮЗУ, проф. Антони Стоилов, бяха: „Не само във връзка с моите правомощия се срещам с вас. Не е целта да изнасям лекция. Идеята на тези срещи е да бъдат неформални – един откровен разговор с вас – какво ви мотивира, какво ви кара да изберете да учите в България", с което тя прикани младите хора открито да разкажат своята история, да споделят проблемите си.

Днешният разговор най-вече да отговори на въпроса кариера с българска диплома мисия възможна ли е, изрази надежда Йотова.

Досегашните й контакти с чуждестранни студенти с български корени били, че над 90 % от тях не само искали да получат българско образование, не само искали да вземат своята диплома, но и да следват магистратура и да станат докторанти.

"Въпросът е, доколко нашата страна е в състояние да поеме тези образовани хора, които са получили образование и са били на студентска издръжка на българската държава. Доколко и как работодателската организация, тъй като напоследък стана модерно да говорят, че вкарва работа ръка отвън и има остър дефицит на работна ръка – тук става въпрос и за висококласифицирани служители. Доколко е възможно нашата държава да ги задържи, доколко възможно би било да получат образование и паспорт, а не да учат няколко години и да търсят късмета си навън“, допълни вицепрезидентът.

Според нея е необходима голяма среща с българските работодателски организации, със студентските общности, на която да се обсъди как тези деца да бъдат внедрени в българската икономическа система. "Това е основната цел – те да останат тук, да реализират себе си и своите семейства“, категорична бе Йотова.

Срещата, събираща всички студенти, които се обучават по Постановления на Министерски съвет - № 103 и № 228, се проведе под мотото Студентска лаборатория “Перспективи за развитие с българска диплома". Това бе третата инициатива, проведена в страната.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Илияна Йотова, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK