Радев за членството на РС Македония в ЕС: Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране

Румен Радев подчерта също така, че България не може да подкрепи началото на преговорите

„На миналия Европейски съвет през месец май заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво“. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Президентът напомни, че въпреки неимоверния натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се  даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония, в последния момент тази точка е отпаднала от дневния ред на заседанието.

Държавният глава припомни също така, че е провел множество лични срещи и разговори както с представителите на европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, така и с президенти, премиери и министри на външните работи на редица страни. „Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения“, посочи Румен Радев. Президентът призова за излизане от фамилиарната дипломация пред камерите и за фокусиране върху прагматични решения в диалога между България и Република Северна Македония.

По думите на държавния глава, за този месец и половина България е доказала, въпреки международния натиск, че е отговорен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в него. „Нека не бъдем наивни, сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на Република Северна Македония с календарен график и срокове“, посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че натискът в тази насока ще продължава, но България вече е показала, че е открита за конструктивни разговори и че може да инициира диалог и на най-високо ниво.

„Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, посочи още Румен Радев и открои позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. „Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта също така, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония и „преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“. „Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането  и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, посочи още президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK