Радев: Изборите са стожер на демокрацията

Снимка: БГНЕС

"Изключително важно е политическите противоречия да не се привнасят в ЦИК"

Днес на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за ръководство и членове на Централната избирателна комисия. Изслушването се проведе във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

„Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да проведем честни, достъпни и прозрачни избори, изключително важни са съставът и начинът на работа на новата Централна избирателна комисия, в които да имат доверие българските граждани, където и да се намират по света“, заяви държавният глава пред кандидатите за членове на ЦИК.

Преди старта на изслушването беше оповестен резултатът от прегледа за съответствие на предложенията с предвидените законови критерии, извършен от сформираната комисия в рамките на президентската институция. Според заключението на комисията кандидатите отговарят на изискванията на чл. 50, ал. 1 и чл. 50, ал. 3, т.1 от ИК за заместник-председатели, секретар и членове на ЦИК. Секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева съобщи, че постъпилото по време на допълнителните консултации с парламентарно представените партии и коалиции предложение за председател на ЦИК Камелия Нейкова предстои да бъде разгледано за съответствие с критериите, съгласно установената процедура.

Мотивът за избора на дата за разпускане на 45-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори е да се гарантира на новата ЦИК достатъчно време, за да изготви и разгърне нормална хронограма за изборите в синхрон с реализираните законодателни промени в Изборния кодекс, подчерта президентът.

„Още в първата работна седмица на ЦИК ни предстои усилена работа. Новите елементи в Изборния кодекс са голямо предизвикателство“, заяви предложената за председател Камелия Нейкова. По думите ѝ машинното гласуване носи полза за изборния процес, тъй като намалява рисковете от недействителни бюлетини и улеснява работата на секционните избирателни комисии.

„Цялата работа на ЦИК се концентрира в последните 60 дни преди изборния ден. Това няма да бъде нещо ново за комисията. ЦИК, в рамките на този период, в който ще има огромна по обем, много интензивна и много тежка работа, трябва да има за цел да създаде доверие в целия изборен процес“, заяви кандидатът за секретар на комисията Севинч Солакова и добави, че ЦИК трябва да работи за своето институционализиране, както и за създаването на професионална администрация, която подпомага работата ѝ.

Между акцентите на изслушването беше подготовката и логистиката на машинното гласуване. „Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката“, заяви президентът и пожела да се запознае с визиите на кандидатите за минимизирането на тези рискове. Румен Радев напомни, че при консултациите с ЦИК през януари с участието на Държавната агенция за електронно управление, Института по метрология и Института за стандартизация е изискал да се публикува методиката за проверка и тестване на машините, но тя все още не е оповестена. „Пое се ангажимент партии и граждански организации да присъстват на процеса по тестване и сертифициране и да имат достъп до машините за разглеждане на софтуера и начина им на работа, но сегашната ЦИК отсъди, че те нямат право на такъв достъп. Това снижава доверието в машините“, заяви държавният глава.

Предложеният за заместник-председател Цветозар Томов беше категоричен, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена. „Достъп до възможността да се сертифицират устройствата трябва да имат широк спектър от интересуващи се от проблема организации. Ние няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не го осигурим“, заяви той. Цветозар Томов повдигна и въпроса за решаването на проблема с гарантирането на право на глас на всички карантинирани българи към настъпването на изборния ден.

Димитър Димитров, предложен за заместник-председател, осведоми за протеклите проверки за разминавания в протоколите при машинно гласуване, като обобщи, че в огромната си част те са били минимални и без значение за изборния резултат на предходните парламентарни избори.

Държавният глава Румен Радев отправи към кандидатите за ръководство и членове на ЦИК въпроси, постъпили в президентската администрация от граждани и неправителствени организации, относно видео заснемането на изборния процес, своевременното публикуване на дневния ред на заседанията на ЦИК, възнагражденията на членовете на комисията и други.

Кандидатът за заместник-председател Емил Войнов заяви, че приоритетите му като настоящ член на ЦИК са подобряване на обучителното звено към ЦИК, на методическите указания за работата на избирателните комисии и усъвършенстването на изборните книжа.

Румен Радев отправи към кандидатите въпроси относно подбора и обучението на членовете на СИК и прекратяването на закононарушението с публикуване в медиите на резултати от екзит-пол преди края на изборния ден. По време на изслушването беше декларирана воля да се работи за това протоколите от заседанията на ЦИК да стават публични своевременно. Предложената за заместник-председател Росица Матева се обяви за организиране на масова обучителна кампания с разполагане на демонстративни машини за гласуване на публични места в страната.  Тя напомни, че законът изрично забранява публикуването на прогнозни резултати и настоя социологическите агенции, които извършват проучвания, да подпишат „джентълменско“ споразумение, че резултатите няма да бъдат публикувани и предоставяни на медиите.

Държавният глава Румен Радев подчерта, че успешната работа на новата ЦИК зависи и от надеждното ѝ сътрудничество с Министерството на външните работи, предвид промените в ИК, касаещи гласуването на българите в чужбина. По време на изслушването президентът подчерта, че подходът на комисията трябва да е ориентиран към включването на все повече българи в чужбина в изборния процес. „Гласуването от чужбина не е просто акт на пускане на бюлетина, това е духовно приобщаване към родината и ангажираност на всички наши сънародници към съдбата на България и нейното бъдеще“, заяви президентът.

Тема на изслушванията бяха и мерките за предотвратяване на изборните престъпления и елиминирането на манипулирания вот. „Бих приветствал по-смела дейност от страна на ЦИК по санкциониране на политически партии и на всички отклонения от закона в процеса на кампанията и при провеждането на самите избори. Моят апел е компромиси към нарушители да не се допускат“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта, че е изключително важно новата ЦИК да работи, обединена около принципа за провеждане на честни избори, като членовете в нея не се делят според лични политически предпочитания. „Изключително важно е политическите противоречия да не се привнасят в Централната избирателна комисия. Разчитам, че с вашата убеденост, знания, воля и отдаденост на мисията, която ви предстои, ще обедините усилията си, така че да противостоите на атаките, да изпълнявате стриктно закона и да отговаряте на високите очаквания на българските граждани“, заяви Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK