Илияна Йотова: Президентът трудно се поддава на влияния, сам взема решенията си

Илияна Йотова, снимка: Прессекретариат на Президентството

„Дълго време президентската институция беше изпразнена от съдържание. Преди една година обещахме на хората да говорим за техните проблеми. Няма да отстъпим от това.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на бТВ.

По думите й президентът Радев много трудно се подава на влияния, слуша съвети, прави своя анализ и последната дума е негова. „Много рядко вече го има това в политиката и е едно от качествата, които най-много ценя у него“, отбеляза вицепрезидентът.

„Думите на президента Радев са вярна диагноза, те са израз на загриженост и тревога. Той каза на глас онова, което много българи говорят за това как работи парламентът.“ Така Илияна Йотова коментира реакцията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева след изявлението на президента за работата на законодателния орган.

Вицепрезидентът заяви, че нивото на дискусията се е променило много от времето, когато тя е била народен представител. Като пример посочи формалните дебати за президентското вето на антикорупционния закон, при които е липсвала задълбочена дискусия по същността на мотивите.

„Проява на лош вкус е да се налага тезата, че по време на председателството на Съвета на Европейския съюз у нас животът спира и проблемите трябва да се замитат под килима“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова е на мнение, че БСП има основание да постави темата за корупцията, макар това да е трябвало да се случи доста по-рано. По думите й дебатите по вота на недоверие са от примерите за начина, по който в България се водят дискусии – те или въобще не се получават, или тотално се профанират.

В дискусията за Истанбулската конвенция вицепрезидентът ще се включи, когато види пакета от закони към нея. „Не приемам опита на правителството за формално приемане на този документ“, заяви Илияна Йотова, която подкрепя идеята за референдум по темата. Вицепрезидентът подчерта, че всяка страна, ратифицирала конвенцията, има своите резерви.

Тя посочи за пример Полша, която ясно е записала, че приема документа, само ако действията му са в рамките на Конституцията. „България може да запише същото“, каза Илияна Йотова. По думите й е необходима задълбочена дискусия, във фокуса на която да бъде домашното насилие и насилието срещу жени. Вицепрезидентът ще покани в България представители от държавите членки, които са ратифицирали конвенцията, за да се включат в дебатите.

„Аз ще продължа да се боря за права“, подчерта Илияна Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK