Президентът: Бедността ражда корупция и престъпност

Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди българи живеят днес в бедност и социално изключване и са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Пренебрегването на темата за бедността и неравенството е безотговорно към бъдещето на нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема: „Неравенства и бедност в България“.

По думите на държавния глава огромна част от бедните хора в България са работили през целия си активен живот, някои работят и в момента, но продължават да получават крайно ниски доходи. „Бедността ражда корупция и престъпност. Тя е липса на работа, образование, здравеопазване и на сигурност, липса на шанс за реализация, която отнема от обществото перспективата за динамично развитие“, посочи Румен Радев.

Като особено голям проблем за обществото ни Румен Радев открои бедността, която засяга хиляди български деца, лишени от възможността за образование, адекватна грижа и за развиване на своите таланти.

„Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват необратим характер. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, категоричен бе президентът. Неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие, подчерта още Румен Радев.

В изказването си на форума президентът добави, че неравенството е заложено в основата на общественото развитие и е следствие на различните качества, знания, умения, инициативност и производителност на отделния човек. „Но когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от своите социални ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността“, каза още Румен Радев.

„Все повече се говори за стабилност, за ръст и рекордни стойности на брутния вътрешен продукт. Трябва да говорим и за бедността, и за това как се разпределя този брутен вътрешен продукт, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие в обществото“, коментира  още държавният глава.

Къде  се коренят причините за неравенствата и бедността в България, кои са критичните прагове на неравенствата и по какви механизми се формират, кои са социалните и икономическите модели, които могат да доведат до справедливо възнаграждение на труда, как националният доход и неговият ръст да се разпределят справедливо и да допринасят за благоденствието за обществото ни, как да търсим баланс между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политика, какви модели съществуват в другите държави и как успешно можем да ги приложим у нас, са въпросите, които президентът постави при откриването на форума.

Основни лектори в събитието са учени с изследователски интерес в сферата на неравенствата в обществото. Доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на неравенствата  ще представят проф. Христина Вучева, проф. Гарабед Минасян, доц. Виктор Йоцов, доц. Мария Желязкова, проф. Искра Белева, проф. Духомир Минев, доц. Божидар Ивков, Атанас Пеканов и Стоянка Черкезова. 

Във форума, който се провежда под патронажа на държавния глава, участват и представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от Българската академия на науките. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK