Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

Снимка: epicenter.bg

Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, по повод преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата“, коментира държавният глава.

„Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни“, отбеляза още президентът. „Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора“, каза още той.

На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблемът, президентът отговори: „Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията. И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“.

Президентът Румен Радев обяви още, че ще наложи вето на антикорупционния закон.

Има дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“и „Отбрана“. „Тази тема вече се преекспонира. От това, което чух и прочетох, на заседанията на Министерски съвет, тези неща се повдигат, когато има някакви други проблеми. Също така с интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Аз мога да припомня какви функции изпълняваше тя. В периода 2009-1012 година имахме някъде към 70 полета с много интересни функции. Така че няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче. Това вече е факт“, коментира президентът Радев.

По думите му няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности, съвместимо с партньорите ни, за поне 10-15 години напред. „Това са важни неща. За мен тенденцията за една абсолютно разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност. С връщането на проекта за придобиването на нов тип изтребител на практика всичко се върна в началото“, каза още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK