Жребият за номерата на партиите и коалициите ще се проведе на 2 март

Снимка: БГНЕС

23 партии и 8 коалиции са регистрирани за изборите

Жребият за номерата на партиите и коалициите ще се проведе на 2 март. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева, предаде репортер на БГНЕС.

23 партии и 8 коалиции са регистрирани окончателно за изборите. Сред подалите документи имаме 6 отказа. Имахме партии, които бяха в неприключила проверка, от тях сме заличили 2 партии, а на една са били коректни записите на подписката, уточни Цанева.

До 2 март Инициативните комитети трябва да предадат подписките си в РИК. Партиите и коалициите трябва да представят до 2 март в РИК кандидатските си листи, каза Цанева.

ЦИК взе решение и за избирателите, чиито лични документи са с изтекъл срок на валидност. Съобразихме се с промените, направени в закона за извънредната ситуация и съгласно тези промени лични документи, които изтичат в срока от 13 март 2020 до 31 януари 2021 се удължава с 6 месеца. Тоест това значи, че изтеклите документи от 13 март 2020 до днешна дата и към датата на изборите, ще бъдат валидни и ще могат хората с тези документи да гласуват. Приехме и решение за подвижните СИК за избирателите с трайни увреждания. Предстои да приемем отделно решение за подвижните СИК, които ще обслужват карантинираните избиратели. През изтеклата седмица нямаме подадени жалби, съобщи още Цанева.

„Вчера взехме решение и за промяна в състава на една от коалициите и тя е Воля и НФСБ. Новите членове на коалицията са БДС „Радикали“ и Радикал демократическа партия“, обяви Димитър Димитров от ЦИК.

От думите му стана ясно още, че у нас вече са пристигнали 6976 машини за вота, като пет от тях са предадени на институциите, които трябва да сертифицират устройствата.

Димитров посочи още, че към момента са подадени 48 477 заявления за гласуване от чужбина, като едва 727 от тях са подадени на хартиен носител, а останалите по електронен път и добави, че до 9-ти март може да се подават такива заявления.

По данни на ЦИК 10 000 са получените заявления от Турция, следвана от  Великобритания с  9300, Германия – 6800, Испания – 4400, САЩ – 3070 и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as