Президентът: Всяка власт се нуждае от коректив

Снимка: БГНЕС

Кризата не бива да се управлява единствено чрез насаждане на паника и страх

„Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за  емоция, избухвания и сърдити пози. В този спектакъл няма да участвам. Това заяви президентът Румен Радев днес в интервю за bTV. „Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очакват по всяко време аплодисменти“, заяви Румен Радев  в отговор на въпрос за отношенията с министър-председателя.

Държавният глава подчерта, че всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решения и то самостоятелно за обявяване на извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и съдебната власт, а „критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалени от масовия страх“. „Премиерът е опитен и обигран политик, но не приемам да гради образа си на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове“, заяви Румен Радев. Той посочи, че не бива кризата да се управлява единствено чрез паника и страх. Приоритетът на кабинета винаги са били инфраструктурните проекти, а трябва повече да инвестираме в човешкия капитал и хората. Ако бяхме давали повече средства за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност в настоящата ситуация, заяви още държавният глава.

„Има опасност хаосът при излизане от строгите мерки да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при влизането в извънредното положение“, заяви президентът и добави, че когато се говори за социални и икономически мерки, те трябва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. В момента няма безвъзмездна подкрепа за най-нуждаещите се хора и  домакинства, въпреки препоръки в тази насока на международни институции и световни експерти. Президентът отбеляза, че редица държави отдавана са въвели масови мерки, които са обхванали самоосигуряващи се, хора с надомни занятия, културни дейци, малки и средни предприятия, а България изостава в това отношения. Най-застрашените домакинства и хора трябва да бъдат подпомогнати категорично например чрез ваучери за храна и минимални обезщетения. По думите на Румен Радев, без спешни мерки, каквито са предприели други държави, има риск възстановяването на българската икономика да отнеме по-дълго време, а така България ще загуби конкурентоспособност. „Ако изпаднем в рецесия и други държави „дърпат“ мощно напред, ще се случи масова емиграция, а за мен това е най-лошият сценарий", посочи Румен Радев.

Президентът припомни, че още в началото на кризата е призовал за спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. „Има резерв, който интересно защо правителството към момента не обсъжда. Въпросът е важен, защото това определя и лимита на заема, който ще изтеглим и дали ще стигне 10 млрд. лв. и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, каквито има, и да държим заема по-нисък“, заяви Румен Радев. По думите на президента активността на работодателите и работниците ще покаже ефективността на мярката 60/40.

„Нека мислим за психическото здраве и имунитета на хората“, заяви Румен Радев. Той призова за баланс при въвеждане на рестрикциите и посочи, че някои от ограниченията са непосилни, което може да доведе до омаловажаване и тяхното неспазване. Затова трябват ясни правила за управляемо и безопасно излизане от настоящото положение. По думите на държавния глава, когато се цитират препоръки на Световната здравна организация за налагане на изолация, трябва да се цитират и тези за масово тестване и проследяване на контактите на заразените с КОВИД-19. „Ние изтървахме момента за тестване“, заяви Румен Радев.

Според Румен Радев страната ни щеше да бъде много по-подготвена за настоящата криза, ако са били приложени Законът за защита при бедствия и използван Националният план за готовност за грипна пандемия. „Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза с реално  управление, защото над националния щаб стои вицепремиер, всички заместник министри, не само експерти и лекари от широк спектър, но икономисти и т.н, за да имаме общ поглед, ясна йерархия, комплекс от мерки“, каза Румен Радев. Президентът отбеляза обаче, че нацията ни е показала, че българите могат да бъдат съпричастни, солидарни и решителни в името на човешкия живот, заяви още президентът.

Самите народни представители допуснаха многократно да бъдат управлявани чрез команди и до „доброволното“ отказване от заплати се стигна по команда на премиера Борисов, заяви президента Радев и допълни, че именно това прилича на „шашкане във всички посоки“. По думите на президента, депутатите са превърнали моралния, индивидуален и свещен акт на дарителството в политически фарс.

Президентът посочи, че трябва да се помисли за нов ефективен модел за управление на кризи, както и за модел за социално и икономическо възраждане, което ще бъде тема на заседание на КСНС. „Трябва да  използваме тази инерция от обединението на нацията, за да можем да достигнем бързо до преодоляване на всички социални и икономически негативи и да вървим много по-нагоре“, допълни президентът.

Отдавна е проблем, че едрият бизнес стана приоритет на Българската банка за развитие, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес, заяви още Румен Радев в отговор на въпрос. По думите му, освобождаването на изпълнителния директор и борда на ББР е „правосъдие в ефир“ и „прах в очите на хората“, който няма никакво значение, след като вече е утвърден скандалният заем. „Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо“, допълни държавният глава. Радев изрази опасения, че целият проблем ще спре до ниво борд и ръководство на банката, както се случи и с Комисията по хазарта, за която се оказа, че „никой нито я назначава, нито я контролира“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK