Радев: Съмненията, че вотът може да бъде манипулиран, ще бъдат преодолени само чрез ясни мерки

Снимки: Прессекретариат

Той проведе среща с представители на Политическа партия ГЕРБ на „Дондуков“ 2

Съмненията, че съществува възможност изборите да бъдат манипулирани могат да бъдат преодолени само по един начин – чрез ясни и своевременни законови, организационни, логистични и здравни мерки. Разчитам да видим такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от Централната избирателна комисия, които да убедят хората, че няма да има манипулация. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на Политическа партия ГЕРБ на „Дондуков“ 2. През днешния ден президентът и вицепрезидентът продължават консултации с парламентарно представените политически сили за провеждането на предстоящите избори за Народно събрание.

Румен Радев подчерта, че в обсъждането и подготовката на предстоящия парламентарен вот следва да бъдат представени и изслушани позициите на всички заинтересовани страни, като не се прави разделение между представени и непредставени в парламента политически партии и при пълно зачитане на принципа на плурализма.

Цвета Караянчева увери, че законодателната власт има готовност да приема решения в кратки срокове, дори ако се наложи свикването на парламента в рамките на предизборната кампания.

Представителите на най-голямата парламентарна група заявиха, че имат готов законопроект, който касае закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В него се предвижда възможност всички карантинирани лица да гласуват с подвижни избирателни секции, а на настанените в болница лица да се даде възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК да се представят от обслужващия медицински екип. На ЦИК също така ще бъде дадена възможност да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на останалите гласоподаватели – във всяка избирателна секция да има възможности за осигуряване на средства за лична защита.

Според Даниела Дариткова усилията трябва да бъдат концентрирани в здравната сигурност. По думите ѝ това, което може да възпрепятства българските граждани да упражнят своето право на глас, е страхът от инфекция. Позицията на ПП ГЕРБ е, че промени в Изборния кодекс, с които да се въвеждат „екзотични“ идеи, непосредствено преди датата на изборите, са неприемливи и лоша парламентарна практика, стана ясно на срещата.

Държавният глава заяви, че е редно предвиденото да бъде оповестено достатъчно рано, а в здравния протокол да бъдат включени мерките, които ще регламентират провеждането не само на изборния ден, но и на предизборната кампания. По думите на Румен Радев здравните власти следва да предвидят няколко варианта за провеждане на вота според параметрите на заболеваемост. Той предупреди, че в условията на неяснота политическите партии срещат сериозни трудности при набирането на членове на СИК, наблюдатели и застъпници.

Много е важно да отчитаме тези близо 2 милиона българи зад граница, които се сблъскват с огромни проблеми в желанието си да дадат своя глас в пандемична обстановка, заяви президентът. Румен Радев обърна внимание, че към момента не са предприети никакви мерки, за да се обезпечи вотът за тези български граждани, които ще бъдат в карантина в чужбина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за сроковете на активна регистрация, която ще се изисква от лицата, поставени в карантина. Необходимо е да бъде предвиден максимално кратък срок, според възможностите на всяка администрация, за да може и гласоподавателите, поставени в изолация в дните преди вота, да получат право на глас.

Според Томислав Дончев е постижимо осъществяването на ваксинационна кампания за членовете на мобилни избирателни секции. По негово мнение предстоящото време до провеждането на изборите не е достатъчно за въвеждане нито на гласуване по пощата, нито на електронно гласуване, въпреки че са отчетени техните ползи най-вече за българските гласоподаватели зад граница.

Румен Радев призова в здравния протокол да бъде предвидено как здравните мерки да не бъдат в конфликт с прозрачността на изборния процес и по-конкретно как да се избегнат ситуации, в които изискванията за дистанция в по-малките избирателни секции ще наложат излизане на застъпници и наблюдатели извън секциите.  На срещата беше обсъдена възможността за заснемане и излъчване на живо на отварянето на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколи в края на изборния ден. Според президента предвиждането на такава възможност не изисква никакви усилия и ресурси от страна на държавата, а само решение от законодателя.

Румен Радев апелира нито едно предложение, което цели улеснен и сигурен вот за гражданите, да не бъде отхвърляно като „екзотика“, тъй като се касае за защита на конституционни права: „Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент. Но да се гарантира конституционното право на глас на всеки един българин, независимо къде се намира, това е политическа отговорност.“ Според президента въпреки трудностите, които създава, пандемията може да бъде използвана като възможност да бъдат взети решения, отлагани отдавна, и посочи за пример предвиждането на гласуване по пощата за гражданите зад граница. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK