Радев обсъди перспективите за партньорство на инициативата „Три морета“

Снимка: Прессекретариат

Камарата обединява над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас

Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България. Камарата обединява над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас и е член на Търговската камара на САЩ и на Европейския съвет на Американските търговски камари (AmChams in Europe).

Американските търговски камари в Европа са заявили подкрепа за регионалната инициатива „Три морета“ с Декларацията от Любляна през 2019 г. и имат готовност да подкрепят и нейното българско председателство през 2021 г., беше подчертано на срещата. „Три морета“ има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа, като част от общия европейски пазар, като редица високотехнологични компании от САЩ вече проявяват интерес за партньорство и инвестиции в нейните рамки.

Икономическото и социално сближаване в Европа е задължително условие за устойчивото развитие на ЕС и изисква активен образователен и научен обмен, подчерта Румен Радев. По думите на президента предстоящото българско председателство на „Три морета“ през 2021 г. ще постави фокус освен върху транспортната и енергийна свързаност и върху регионалния обмен в образованието, науката и иновациите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK