Президентът Румен Радев: Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини

Снимки: Прессекретариат

Това заяви президентът Румен Радев днес на среща в Трекляно с кмета Радко Петрунов

Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини и много по-активно да подкрепя усилията на местните власти да съхранят и модернизират местните училища и лечебни центрове. Това заяви президентът Румен Радев днес на среща в Трекляно с кмета Радко Петрунов и с представители на общинския съвет. Държавният глава участва в откриването на учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в селото - единствената запазена образователна институция в общината. Президентската институция дари на училището компютри, с които беше оборудван модерен кабинет по информатика. Училището получи дарение от телевизори, ученически чинове и пособия от страна на столични училища, БАН и издателства.

Румен Радев поздрави представителите на местните власти за последователните им усилия, въпреки ограничените ресурси на граничната община, за съхраняване на училището в село Трекляно. Държавният глава открои перспективата за разкриването на нов гранично-пропускателен пункт, който да свърже Трекляно с Босилеград и да насърчи икономическия, инвестиционния, а и образователния обмен.

Представителите на общинското ръководство призоваха за по-активна подкрепа от страна на държавата за поддържането на транспортната инфраструктура и водоснабдяването. Като проблем пред местните земеделски производители беше откроена практиката на наемане на ниви от външни за общината лица за получаване на субсидии, които остават необработваеми. Отправен бе призив субсидии да се полагат единствено за произведена продукция.

В Трекляно държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание от 1877-1878 г., водено от капитан Симо Соколов. По-късно президентът разгледа постоянната изложба в Художествената галерия „Проф. Евтим Томов“.

Държавният глава посети и Земенския манастир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK