Радев проведе консултации с Отровното трио, Манолова и Има такъв народ

Снимки: Президентство

Президентът и вицепрезидентът обсъдиха с „Демократична България“ противодействието на купуването на гласове

Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна, за да бъде следващият парламент реално отражение на волята на българите. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова проведе консултативна среща с представители на ПП „Има такъв народ“.

Държавният глава подчерта, че в рамките на консултациите трябва да бъде чуто и мнението на извънпарламентарните партии по важните въпроси за предстоящите избори - как да се запази здравето на хората, да се гарантира правото на вот както на българите под карантина, така и на нашите сънародници в чужбина, как да се гарантира надеждност на машинното гласуване и как да има равнопоставена и ефективна предизборна кампания. „Целта е всички заедно – и институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на българите“, посочи президентът.

“Според нас в една демократична държава така трябва да се постъпва и да се водят консултации с най-широк кръг политически представители”, посочи заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Хаджитодоров, като подчерта, че в процеса за честни избори е важно да се чуе всяко мнение. Филип Станев от Изпълнителния съвет на „Има такъв народ“ изрази съмнения за честността на предстоящите избори, заради това, че те ще бъдат организирани от настоящото управление.

По време на срещата беше обсъдена сигурността при машинния вот, както и възможността за предоставяне на възможност за снимане с лични телефони в реално време в изборните секции за постигане на повече прозрачност и доверие в изборния процес. Обща бе позицията, че е важно възможно най-скоро да има яснота за доставката и подготовката на машините за гласуване, както и за здравния протокол за изборите, който правителството все още не е представило.

Представителите на „Има такъв народ“ призоваха организацията на изборите и датата, на която ще се проведат те, да бъдат такива, че максимално да бъде насърчено участието на гражданите във вота. Обсъдена бе възможността за законодателна промяна, с която да се даде възможност и представители извънпарламентарни партии да участват в секционните избирателни комисии, за да могат те да бъдат попълнени в случай на необходимост, а и за постигане по-голяма прозрачност на изборния процес.

Обща бе и позицията, че усилията на всички партии и институции трябва да бъдат обединени, за да се постигне доверие в изборния процес и висока избирателна активност, която да излъчи легитимен парламент.

Отговорното и активно отношение и усилие не само от институциите, но от всички политически субекти, независимо дали в момента са в Народното събрание, е изключително важно за гарантирането на максимално гражданско участие и легитимност на изборите. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководството на  Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“. Разговорът е част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По думите на президента диалогът между институциите и политическите субекти следва да доведе до ясни гаранции за  здравето на българските граждани, правото им на глас,  прозрачността и честността на вота, както и провеждането на възможно най-ефективна и пълноценна предизборна кампания.

Представителите на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ подчертаха, че именно институциите, в чиито правомощия е организацията на изборите, показват липса на отговорност и „пълна абдикация по отношение на предстоящия вот“. Участниците в срещата изразиха притеснение, че все още няма създадена методика за сертифицирането на изборните машини, нито логистика относно тяхното съхранение и транспортиране и призоваха за предоставяне на пълен достъп от страна на граждански сдружения и неправителствени организации за упражняване на независим контрол при сертифицирането и последващия одит на изборните машини.

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян заявиха, че правителството  се ползва с изключително ниско доверие и призоваха за организация на избори с максимално гражданско участие и легитимност. Според тях проблемите с гласуването на карантинираните и  болните хора могат да бъдат решени чрез гласуване по пощата, което би могло да се организира в рамките на един месец. Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че сдружението също ще застане зад тази идея и ще настоява за предоставяне на възможност за гласуване по пощата на българските граждани зад граница и на поставените под карантина за честно и безопасно упражняване на вот.

Сигурността на машинния вот, както и възможността за заснемане и излъчване в реално време на отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на изборните протоколи за постигане на реална прозрачност и доверие в изборния процес беше сред темите на разговора. Представителите на сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ заявиха, че ще предложат на останалите извънпарламентарни демократични субекти създаването на паралелна гражданска платформа, която да наблюдава организацията на изборите и изборния процес, да извърши паралелно броене и да обяви резултатите от гласуването във всяка секция.

На срещата беше обсъдена и сигурността на избирателите, членовете на избирателните комисии, наблюдателите и застъпниците в епидемичната обстановка. По думите на участниците не трябва да се допуска насаждан страх да ограничава избирателната активност на гражданите. Обща беше позицията, че е необходимо възможно най-скоро да бъде оповестен здравният протокол, който институциите твърдят, че подготвят, който да внесе яснота при какви точно условия ще бъде провеждана предизборната кампания.

Доверието в изборния процес може да се повиши значително, ако се въведе възможност членове на секционните комисии, застъпници и наблюдатели да заснемат и излъчват в реално време отварянето на урните, броенето на всяка бюлетина и оформяне на протокола. Това заяви президентът Румен Радев в началото на среща с ръководството на „Демократична България“, в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Разговорът се проведе в рамките на поредицата консултации за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

От „Демократична България“ подчертаха, че онлайн предаването и наблюдението в реално време на броенето на бюлетините ще има превантивен ефект и ще намали рисковете за подмяна на вота, за  злоупотреби и грешки при оформянето на протоколите. От обединението посочиха, че в чужбина вече има подобна практика и е необходимо тази възможност законово да се закрепи у нас чрез промени в Изборния кодекс. „Демократична България“ предлага за съгражданите ни в чужбина да се регламентира гласуване по пощата, а подписите за регистрация на партиите за участие в изборите да могат да се събират онлайн.

Обща бе позицията, че трябва да се осигури достъп на независими наблюдатели и експерти до обезпечаването на машинното гласуване. Необходими са гаранции за сертифицирането, транспортирането, одитирането на машините, коректното преброяване на контролните отрязъци, превенция срещу софтуерни и хардуерни вмешателства, беше подчертано по време на срещата.  От „Демократична България“ настояват да се оповестят всички параметри на обществената поръчка, обявена от изборната администрация за доставка на машините.

На срещата беше обсъдена сигурността в епидемична обстановка на избирателите, членовете на комисиите, наблюдателите и застъпниците. Навременното оповестяване на предприетите противоепидемични мерки ще успокои и желаещите да участват като наблюдатели и застъпници да изпълнят този свой граждански дълг, смята Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България. От партията предложиха здравният протокол, който властите изготвят, да бъде тестван на частичните местни избори през февруари и своевременно да бъде променен, ако се появят дефицити при прилагането му в действие.

Президентът Румен Радев посочи, че макар да е поискал, компетентните органи още не са предоставили здравния протокол, който подготвят. „Той е изключително важен, за да може хората предварително да получат уверение, че ще бъдат взети всички необходими мерки за запазване тяхното здраве, но и мероприятията, които ще бъдат извършвани, да не влияят на прозрачността и честността на изборите“, допълни Румен Радев. Президентът настоява за членовете на комисиите и за гласоподавателите държавата да осигури лични предпазни средства, а здравните власти да разпишат ясни инструкции за спазване на противоепидемичните мерки в изборните помещения. „Средствата изобщо не са големи, ако държавата гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, пакет лични предпазни средства – маска, ръкавици, дезинфектанти. Това ще покаже отговорно отношение към изборния процес и че държавата мисли за своите граждани и тяхната сигурност“, подчерта Румен Радев.

По време на срещата беше обсъдена възможността за равнопоставен достъп на участниците в изборите до ефирно време в националните медии, което ще бъде от ключово значение в извънредна епидемична обстановка. Управляващите сега използват новинарските емисии за предизборна кампания, което поставя в неблагоприятна позиция извънпарламентарните сили, заявиха участници в срещата и заявиха, че отразяването в националните медии имат важна обществена роля за информираността на гласоподавателите.

На срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдено противодействието на купуването на гласове и контролирания вот и необходимостта от активната роля на МВР за пресичане и предотвратяване на тази порочна практика. Компетентните органи трябва да следят честността на вота, категорични бяха участниците в срещата. „Необходимо е да призовем колкото се може повече широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола на провеждането на изборите“, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

 

КОМЕНТАРИ

Mr Hudson01:44 - 10.01.2021
Честита Нова година, Добре дошли в 2021 г. Можете да кандидатствате за заем само с 2% лихва на година в NOVA GLOBAL FINANCE, за да започнете годината. Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочаквани разходи, с които да се справите, Заем от NOVA GLOBAL FINANCE е рентабилният начин за осъществяването му. Nova Global Finances са гъвкави: можете да вземете назаем до 10 милиона евро, с подходящ период на изплащане от 1 до 30 години. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидация на дългове, които могат да бъдат адаптирани към вашите променящи се нужди и обстоятелства при 2% лихва. Какво получавате:  Незабавен достъп до вашите средства след одобрение  Конкурентни лихвени проценти  Гъвкави условия за изплащане  Възможност за по-бързо изплащане на заема (допълнителните плащания намаляват капиталовата сума на заема)  Лесно одобрение, ако се нуждаете от допълнителни средства  Можете да кандидатствате за заем на вашето удобно място и време Как да кандидатствам: Кандидатстването за заем е бързо и лесно! Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем в Nova Global Finances и изискват повече информация за КАК ДА ПРИЛОЖИТЕ, трябва да ИЗПРАЩАТЕ ИМЕЙЛ на ([email protected]) ИЛИ да се свържете с г-н Елиът на whatsApp: +31642117819 за повече информация и устни брифинги. T & C’s Apply. Елиът Хъдсън Старши мениджър на заеми
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK