Радев: Прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията

Снимка: Infomreja.bg, архив

Президентът категорично заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му

Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за оповестената вчера от Специализираната прокуратура комуникация на Пламен Бобоков, в която са заличени отговорите на държавния глава.

Румен Радев категорично заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му, защото не е извършвал злоупотреби. „На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност,  относно следствената тайна и личната кореспонденция“, заяви Румен Радев и отново настоя обвинението да покаже чата в цялост.

По думите на президента, упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Президентът заяви, че винаги когато програмата му зад граница позволява, в делегацията си е водил представители на почтени, технологични и успешни наши компании. „Това са били стотици български фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа и които изказват признателност“, заяви Румен Радев. По думите му, всеки чуждестранен президент или посланик на друга държава у нас подкрепя и отстоява правата на експортно ориентирания бизнес на своята страна, както и на родните си компании.

В отговор на въпрос дали се е срещал с президента на Либерия държавният глава заяви, че не е разговарял, но ако има възможност, би провел такава среща. По думите на Румен Радев подобен разговор ще представлява интерес предвид факта, че България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели - единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“. „Бих се срещнал и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна“, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията с правителството държавният глава подчерта, че проблемите на страната не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател. Проблемите на България ще се решат с прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, отбеляза президентът и подчерта, че трябва да се стимулира „бизнесът, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки проблемите в законодателство и в администрацията, успява да изнася, да реализира продукция и да внася данъци“.

„Но аз няма да подкрепям бизнеса, който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят – внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат и ползват по   различни начини, без да развият някаква съществена продукция“, допълни Румен Радев.

Попитан за статута на храма „Света София“ в Истанбул, президентът заяви, че българската държава няма как да се намесва в работата на независимия съд на Република Турция, но е необходимо да се вземат предвид  историческите и културните дадености. „Трябва да се отчита, че „Света София“ има хилядолетна история и традиции, свързани с християнството, затова би било удачно това да стане място за духовно единение и близост на културите“, заяви Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK