Държавният глава: Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия

Снимки: Президентство

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев днес на „Дондуков“ 2. Българският държавен глава припомни, че по време на срещата му с президента на Руската федерация Владимир Путин м.г. в Русия беше възстановен и диалогът на най-високо ниво въпреки различията по двустранни и международни въпроси.

„Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента, Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. „Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава.

Президентът открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката, отбеляза от своя страна Дмитрий Медведев. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки“. „С нашите усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително в диалог на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Дмитрий Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.

Обща бе позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален образователен център и у нас висше образование получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK