Новият проектобюджет на община Дупница е насочен към подобряване на инфраструктурата

Снимка: Община Дупница

Основно към подобряване инфраструктурата в община Дупница е насочен новият проекто-бюджет. Това обяви на пресконференция днес зам.кметът по икономическите въпроси Олга Китанова.

"Изпращаме една успешна 2017 година. Финансовото оздравяване е вече в историята. През тези години успяхме да постигнем това без драстично завишаване на данъците и таксите, които остават едни от най-ниските в страната.

За първи път се превръщаме и в инвеститори. Закупихме 9 дка в ж.к. Бистрица", където през идната година ще бъде построена детска градина в единия парцел, а другият ще бъде обособен като център на най-големия жилищен комплекс. Годината ще приключим с едва 1,7 млн лв просрочия, което само по себе си говори красноречиво за работата през тези години", бе оценката на Китанова за изтичащата година.

"През 2018 година ще заложим на нов подход. Основни ремонти на улици, с преасфалтиране, тротоарни площи и по-малко за кърпене на дупки, което е с временен резултат. Насоките са инвестиции в инфраструктурата и проекти с дългосрочен ефект и в полза на жителите". Общо 47 млн. лв трябва да влязат в Дупница през 2018. 26,4 млн. е бюджетната рамка, 14,8 млн са от европроекти, 6,3 млн лв за водопровод и канализация в ж.к. "Бистрица".

Увеличението е с 2,07 млн. лв, основно от държавна субсидия, като от тях 1,592 млн.лв са за училищата и детските градини от увеличението на заплатите в образованието. Това ще даде възможност да се вдигнат и с около 7% заплатите на общинска администрация.

Продължаваме работа по списъка с капиталови разходи, така че на този етап мога да кажа някои от тях, без да твърдя, че са окончателни. 730 000 лева ще бъдат разходвани за цялостни ремонти на улици като "Димчо Дебелянов", "Черни връх", "Влахина", улиците в кв. "Южен", "Отовица" и други. 450 000 лева сме планирали за изкърпване на улици - 250 000 са града, 100 000 лв за селата и 100 000 лв за 4-класната пътна мрежа. През миналата година за селата бяха едва 40 000, сега ще са 100 000 лв. Ще бъдат извършени и някои дейности в селата като ремонт на кметството в Джерман, ремонт в детската градина и площада като заложената сума е 86 000 лв.

В Крайници също кметството, детска площадка в Пиперево, в Яхиново имаме намерение да закупим сградата, в която се помещава в момента кметството и читалището, за което сме отделили 100 000 лева. Това ще ни даде възможност да направим последващи ремонти там и да създадем условия за хората. Имаме различни намерения и в другите села, но да не ги изброявам.

195 000 лева сме планирали за ремонт на общежитията (при Тютюневото). 26-те апартаменти да бъдат пригодени за обитаване и да се отдадат като социални на чакащите хора, за да решим и този проблем.

За спорт са предвидени 217 000 лева, за култура 135 000 лева", обясни Китанова. "Искали сме средства за канализацията в жк.Бистрица и за ремонт на улиците в града и селата и очакваме да ни уведомят за кое и колко средства ще ни отпуснат от гласуваните 20,6 млн. лв от Министерски съвет. Това са пари само за инфраструктура", заключи тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK