Президентът: Дължим на възрастните хора спокойни и достойни старини без страхове

Румен Радев, снимка: Прессекретариат

Президентът Румен Радев поздравява възрастните хора по повод Международния им ден

Президентът Румен Радев поздравява възрастните хора по повод Международния им ден. „Дължим ви спокойни и достойни старини, в които няма място за страхове“, обръща се държавният глава към хората от третата възраст у нас.

Според президента най-ефективните мерки, целящи равенството между поколенията, са насочени към преодоляване на страховете, свързани с остаряването - страх от болести, бедност, изолация и самота.

Румен Радев посочва, че цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите – възрастните и децата. Чувството за взаимност започва с отговорност и уважение към близкия и непознат възрастен човек, посочва държавният глава.

Международният ден тази година ще привлече вниманието към решенията, които ще проправят път към постигането на равенство между поколенията. В приветствието си президентът посочва, че, от една страна, равенството е отговорността на по-младите за изграждането на социална и здравна системи, които да посрещнат остаряването на своите граждани ангажирано и адекватно.

„От другата страна обаче стои възстановяването на социалните връзки, които изграждат усещането за взаимна подкрепа“, посочва президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK