Румен Радев: Проектът за нов боен самолет ще бъде протакан

Снимка: Рresident.bg

По време на Консултативния съвет за национална сигурност постигнахме много добър консенсус и се обединихме, защото всички знаем какъв е проблемът: необходими са инвестиции във Въоръжените сили. Имам уверенията, че предвидените доклад и анализ са готови, но на мен те не са предоставени. Това, което виждам във връзка с тези анкетни комисии, е ясен знак, че проектът за придобиване на нов боен самолет ще бъде протакан.

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Букурещ. „В момента, в който служебното правителство обяви резултатите от експертната група, която имаше задача да класира офертите по срокове, веднага започнаха критиките”, каза държавният глава. 

„Някои хора явно губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията“, заяви още президентът, запитан за оплакването на Цветан Цветанов, че не е бил допуснат до среща на държавния глава с кмета на град Свищов. „Няма как да бъдеш изгонен от нещо, щом не си бил поканен. И Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие”, допълни още Румен Радев.

В отговор на въпрос дали „схемите около НДК“ застрашават подготовката за Българското председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., държавният глава подчерта, че „президентството не е институцията, която посочва схемите“. „Така не можем да продължаваме да се готвим за това председателство. Председателството на Съвета на ЕС означава доверие към страната, прозрачност и върховенство на закона”, каза още президентът.

България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които разговаряха днес в Букурещ. Българският държавен глава е на официално посещение в Румъния.

Увеличаването на двустранния стокообмен, който достига 3.9 млрд. евро през 2016 г. и на туризма, са ясен знак за  възходящата тенденция в двустранните отношения, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени перспективите за последващо развитие на инвестиционното сътрудничество.

Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха стремежа на България и Румъния да задълбочат своето партньорство в рамките на ЕС. Двете държави споделят общи позиции по редица теми от европейския дневен ред и ще си сътрудничат за успешното провеждане на своите председателства на Съвета на ЕС – България през 2018 г. и на Румъния през 2019 г. 

Обща беше позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 г. всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това трябва да бъде признато от всички държави-членки.

По време на срещата беше откроено и доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността. „Съвместните усилия, които полагат България и Румъния в борбата с нелегалната миграция и охраната на външните граници на ЕС, борбата с глобалния тероризъм и участието в редица учения на нашите Въоръжени сили, са ясен пример за общия ни принос за повишаването на сигурността и стабилността на Балканите”, посочи президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK