Радев: Премиерът си купува спокойствие с парите на гражданите

Снимка: Президентство, архив

„Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръща в правило“, коментира държавният глава

Правителството предлага разоряващ бюджет за следващата  година  и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите от тези харчове. Това заяви държавният глава Румен Радев на полевия учебен полигон „Корен", където днес присъства на демонстриране на способности на тактическо учение “Балканска стена 20”.

Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“. Румен Радев предупреди за опасната тенденция средствата на данъкоплатците да бъдат разходвани непрозрачно, а чрез бюджетното планиране изкуствено да се създава бюджетен излишък, който се използва безконтролно: „Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръщат в правило, а хаосът – в норма. Примери – много, колкото искате. Затова трябва най-сетне да има обществено внимание, защото това са нашите пари. Това са пари и на нашите деца и внуци“.

Свидетелства за злоупотреби по думите на Румен Радев са милиардите, похарчени за магистрали с изключително съмнително качество и без обществени поръчки, и средствата, безотчетно отпуснати за язовири. „Отдавна настоявам „Автомагистрали“ да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос за наложената му и отменена карантина, президентът посочи, че изпълнява всички санитарни изисквания, регламентирани от единствения оторизиран и компетентен орган – Регионалната здравна инспекция: „И преди, и след Талин, всичките ми тестове са отрицателни. Чувствам се в отлично здраве. Спазвам стриктно предписанията на РЗИ. Няма да участвам повече и да коментирам режисирани интриги“. Държавният глава подчерта, че скалъпеният скандал около посещението му в Естония има за цел именно да отклони общественото внимание от предложения от правителството разоряващ бюджет за следващата година.

Запитан за посещението си в Естония, президентът коментира, че то е приключило успешно и напомни, че целта по приемане на домакинството на Инициативата  "Три морета" е постигната. "Върнах се със знамето на инициативата „Три морета“, въпреки огромната съпротива от страна на правителството, което подкрепяше Естония да си удължи домакинството и за следващата година до последния момент“, коментира Румен Радев. Президентът посочи, че това дава възможност България да бъде домакин на инициативата в наситен с динамика и предизвикателства период от време в нашия регион и да влияе активно на процесите в него.

От учебния полигон „Корен“ президентът изрази подкрепата си за провеждането на тактическо учение “Балканска стена 20”, което се подготвя повече от десет месеца, и напомни, че армията е призвана да гарантира сигурността на страната във всяко време и при всякакви условия. „За да успее да го прави, тя трябва да има високи бойни способности. Те не се изграждат за един ден. Това е постоянен процес по тяхното изграждане и поддържане и това учение е елемент от този сложен процес“, каза Румен Радев. Българската армия има изградени условия за спазване на всички санитарни норми и е взела всички необходими мерки, добави държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK