МВР проверява пътен инцидент с бащата на президента Радев

Източник: БНТ

МВР извършва проверка на пътен инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев - 81-годишният Георги Радев, съобщава БНТ.

Катастрофата е станала на 17. август на кръгово кръстовище в Харманли. За нея обаче се разбра едва днес.

След като видео от катастрофата беше разпространено в медийното пространство, Прокуратурата също се самосезира и ще проверява дали има натиск върху полицейски служители инцидентът да бъде потулен.

Записът показва как автомобил блъска човек с триколка в кръгово движение. Мерцедесът навлиза в кръстовището, без да спази предимството на моторизираната триколесна инвалидна количка, която вече се движи там.

Твърди се, че автомобилът е шофиран от бащата на президента. На записа се вижда и как впоследствие на място идва полиция и се събират очевидни. Човекът с инвалидната количка успява да се изправи и да говори с другите участници в катастрофата. Това са фактите, които се виждат от записа. И от тук започват въпросите.

БНТ: Защо видеото излиза осем дни след катастрофата. Имало ли опит случаят да бъде прикрит, оказван ли е натиск върху служители на МВР и от кого?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Главният прокурор се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка от Окръжната прокуратура в Хасково. Ще бъде извършена такава лична проверка от заместник-окръжния прокурор на Хасково, който пътува в момента към Харманли.

Това, което ще осигури лично зам.-окръжният прокурор на Хасково, е и преглед на пострадалия, защото за него имаме данни и информация, че е посетил медицинско заведение, че има рентгенови снимки, които са му били правени, така че съдебен лекар е този, който ще даде отговор на нашия въпрос има ли причинена средна телесна повреда.

По информация от източници на БНТ, в полицейския доклад е записано, че виновен за инцидента е не шофьорът на автомобила - в случая бащата на президента, а човекът в инвалидната количка. Той не е подал жалба. Разследването на прокуратурата ще изяснява дали в резултат на нарушаване на правила за движение по пътищата е причинена средна или тежка телесна повреда. При лека - няма престъпление.

"Ще бъдат снети обяснения и от участниците в инцидента - т.е. пострадалия инвалид и водача на автомобила, както и свидетели и очевидци и от полицейските служители, за да узнаем дали е оказвано въздействие върху някои от тях за нарушаване на служебни задължения и както вие се изразявате дали е налице прикриване на случая. Няма да се спре Прокуратурата до изясняване само на инцидента, но и на всички обстоятелства около този инцидент, включително и дали е налице някакво въздействие по политически съображения, допълни Арнаудова.

В отговор на твърдения, че има натиск случаят да бъде прикрит, от прессекретариата на държавния глава заявиха за БНТ, че това са спекулации. Категорични са, че не е оказван натиск върху органите на реда от президентската институция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK