Радев: Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите и сигурността на страната

Снимки: Прессекретариат

Президентът присъства на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“

Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите, и сигурността на страната.

Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево“, където присъства на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“.

Като предизвикателства пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната президентът Радев определи осигуряването на всички необходими условия, за да може новият боен самолет F-16, за който България вече е платила авансово, да се приеме, въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство.

По думите на държавния глава до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети. “Нашите момчета, които летят и поддържат наличната техника, са герои, но ние не можем до безкрай да разчитаме на техния героизъм, себеотрицание и отдаденост”, посочи Румен Радев.

„Трябва да получим още осем самолета, трябва да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно оборудване, обучение, начална експлоатация тук и едва тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители“, коментира още държавният глава. Това според президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 г. и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.  

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че е нужна цялостна модернизация на инфраструктурата, предоставяне и усвояване на цялото наземно оборудване, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване. Румен Радев припомни, че е разговарял с ръководството на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на командването на ВВС относно сформирането на офис F-16 към Министерството на отбраната за минимизиране на риска за тази програма.

Президентът подчерта, че международното учение е ценно, защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене изискват колосални ресурси, с които България не разполага. По думите на Румен Радев учението ще допринесе и за това нашите летци и авиационни специалисти да придобият умения и знания на високо ниво. Държавният глава поздрави представителите на страните-участнички  за високия професионализъм и способности да работят и да изпълняват съвместни задачи в сложна обстановка.

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на България. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK