Радев: От първостепенно значение е да се гарантират и правото на глас

Снимки: Президентство

Нужна е яснота за условията, при които ще се провежда предизборната кампания, защото в нея ще участват не само политически парти, но и хиляди граждани, заяви държавният глава

На предстоящия парламентарен вот е изключително важно да се гарантира както конституционното право на глас на българските граждани, така и тяхното здраве. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес проведе първите срещи от поредицата консултации за провеждането на изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха на организираните по инициатива на президентската институция консултации на „Дондуков“ 2 с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов.

На срещата държавният глава постави въпроси за мерките, които здравните институции предвиждат за безопасното организиране на предизборната кампания и изборния процес, за обезпечаване на правото на глас на гражданите, на поставените под карантина и на сигурността на членовете на избирателните комисии. „Медицинските специалисти неведнъж са заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори. Разбира се, провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство, защото изисква отчитането на много фактори, планирането и организиране на редица здравни мерки“, заяви президентът. Румен Радев открои и опита и добрите практики на държавите, които вече проведоха избори в епидемична обстановка, сред които САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Полша, Хърватия, Румъния и Република Северна Македония.

Внасянето на яснота за условията, в които ще се провежда предизборна кампания, в която ще участват не само политическите партии, но и хиляди граждани, също беше сред поставените от президента теми. Румен Радев заяви, че очаква процесът на взаимодействие и обмен на информация между институциите да остане отворен в рамките на предстоящите консултации в президентската институция, за да могат да се вземат информирани  решения. По думите на държавния глава набелязаните мерки следва да повишават сигурността на гражданите и да стимулират  избирателната активност. Според президента това е постижима цел, въпреки епидемичната обстановка, което изисква яснота в обявените мерки, създаване на доверие у хората, предоставяне на достатъчно информация и сигурност, че държавата и здравните власти владеят ситуацията и са осигурили всички необходими предпазни средства.

Румен Радев открои противоречията в законодателството, които трябва да бъдат изгладени, за да се гарантира справедлив вот за българските граждани, които ще бъдат в карантина или изолация: „От една страна, имаме ясни медицински препоръки и становища, но от друга страна имаме законови изисквания. Ако на карантинираните граждани бъде дадено правото да отидат до урните, това означава да нарушат някои здравни разпоредби“. Президентът заяви, че несъответствията следва своевременно да бъдат решени между Централната избирателна комисия и отговорните здравни власти.

По време на срещата вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че през предстоящите месеци в страната трябва да се изпълняват едновременно три изключително важни задачи: полагане на грижа за болните и прилагането на тестове; продължаването на ваксинацията и организацията на предизборната кампания и провеждането на парламентарния вот. „За тези три дейности е необходим огромен държавен ресурс – полиция, здравни власти, местна власт и цялата държава, която ще бъде ангажирана“, заяви вицепрезидентът и призова за своевременно представяне на конкретен план за действие, който да информира и подготви гражданите за естеството на набелязаните мерки.

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов през последните два месеца активно се работи за провеждането на избори в рамките на очертания от държавния глава хоризонт - 28 март. Протокол за провеждането на изборите в епидемична  ситуация  ще бъде представен на обществеността в деня, когато бъде публикуван указ за насрочване на парламентарния вот, уточни министър Ангелов. По думите му по-ранно оповестяване на мерките би било основано на неяснота и не би могло да постигне целите си заради динамичната ситуация, в която се намира страната, и непредвидимото развитие на епидемичната обстановка.

От думите на министъра на здравеопазването стана ясно, че до края на февруари ваксините, които ще пристигнат в страната, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на около 50 000 души.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев има няколко фактора с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес – развитието на броя на заразените след края на коледните и новогодишните празници и идентифицирането на два нови щама на Covid-19. По отношение на мерките за организацията на предстоящите избори, доц. Кунчев заяви: „Генералните мерки не се различават съществено – включват ползване на лични предпазни средства и недопускане на събиране на прекалено много хора на тесни места, особено в закрити помещения, и ползване на дезинфекция. Има различни варианти като организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, временно премахване на карантината в рамките на един-два часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, а има и вариант за гласуване по списъци на карантинирани лица, но при всички случаи ще се намери начин те да упражнят правото си на глас“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK