Радев от Кресна: Аз съм президент на всички българи, не само в София

Снимка: Infomreja.bg

Общините са напълно недофинасирани, проблемите са напълно сериозни, каза Радев

С аплодисменти от малки и големи в центъра на Кресна бе посрещат навръх рождения си ден президентът Румен Радев, а местните жители се поздравяваха помежду си с „Честит празник“.

Именно като празничен ден определи кметът на пиринската община Николай Георгиев, редом до когото бяха неговите заместници, общински съветници и цялата Общинска администрация.

Президентът пристигна, а първите си поздрави получи от градоначалника с пожелание за здраве и дълголетие.

Неврокопският митрополит Серафим пожела на Радев да бъде здрав и смирен, а на Георгиев подари Библията.

Преминавайки през площада, президентът се поздрави с жителите на Кресна като на фокус бяха малките деца, които президентът запита как е преминало електронното им обучение и дали са използвали основно телефоните си за образователната дейност.

Пред входа на Общината Радев по стара българска традиция, както каза кмета, бе посрещнат с питка, сол и мед. Последва обща снимка с целия екип на Община Кресна.

В заседателната зала на сградата очи в очи държавният глава и градоначалника размениха официални реплики, като кметът Георгиев определи президента като „най-достойния“ президент, гордост за нацията.

Като подарък, Радев получи плакет и торта.

След срещата президентът коментира какви мерки са набелязани за излизане на общините от кризата след КОВИД-19:

Имам конкретни предложения преди кризата, която доказа още веднъж колко е необходима финансовата децентрализация на общините в България. Има такава стратегия повече от 10 години, която не се изпълнява. Кризата показа, че има заделени средства – те са милиарди, поне така се обявява, но няма административен капацитет тези средства да достигнат до всички нуждаещи се, а ако има финансова децентрализация, когато администрацията е на мястото и знае проблемите, но няма средства, заяви Радев.

Ако има децентрализация, ще има по-голям финансов ресурс и в местното ръководство ще има по-голяма административна самостоятелност, за да определи приоритетите и да работи в полза на хората. Затова трябва да продължаваме решително в тази посока. Общините са напълно недофинасирани, проблемите са напълно сериозни, трябва да се справя общинското ръководство само, допълни държавният глава.

Той определи Кресна като прекрасен край, с прекрасна природа и хора, а този потенциал не може да се оползотвори, както трябва, заяви Радев.

Прогнозите и анализите, са, че есента ще бъде най-тежко, реалната безработица ще се усети точно тогава. Все още не е късно да се разгърне капацитетът на държавата и информацията да достига до всички хора, обясни президентът.

На срещата си с кмета Георгиев, президентът е обсъдил минаването на АМ „Струма“ и това, че в Кресна има 40 малки търговски обекти, а тези хора оставят категорично без работа.

Това е подобно на кризата с КОВИД-19 – отнемаш движението от този път, слагаш го на друго място… но нека мислим за механизми не само за финансова подкрепа на хората, а да им се дадат възможности те да се занимават с нещо друго. Например до магистралата могат в непосредствена близост да се изградят търговски обекти, където хората да продължат да се занимават със своята дейност. Това нещо малко, но за хората е безценно, предложи президентът.

Тук трябва да има зеленчукова борса, затова младите хора трябва да могат не само да ги продават, но и да има преработване на продукция, за да има по голямо ДДС, сподели Радев.

Това е вторият рожден ден, който Радев празнува в Пиринския край. Миналата година бе на рафтинг.

Днес най-хубавият ми подарък бе срещата с младите хора и децата, с техните усмивки и вярата, че тук ще продължи да се развива. Целта на визитите е да се среща с хората. Аз съм президент на всички българи, не само в София, каза Радев, запитан кой подарък е най-хубавият за него.

След посещението си в Общината, отново в присъствието на кмета и митрополита, Радев посети храм-паметника "Свети Иван Рилски", в чиято костница се пазят костите на над 500 български военни. Той подари на църквата икона, а пред храма бе открита паметна плоча за вечна памет на загиналите воини.

В Кресна Румен Радев има среща със земеделски производители от региона, а след това отпътува за Роженския манастир „Рождество Богородично“, който посети заедно със съпругата си.

Утре визитата на президента продължава в Петрич и Сандански.

 

Снимка: Президентство
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Президентство

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK