Президентът: Левски определи бъдещата държава като храм, днес този храм е оплячкосан

Снимки: Президентство

Васил Левски определи бъдещата държава само с една дума - храм. Днес този храм е оплячкосан. Това заяви пред паметника на Васил Левски в Карлово държавният глава Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 182-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата.

„Демократската република“ е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно те да спечелят, пък ако ще цял народ да загуби. И украсяват своите кабинети с портретите на Левски, и чистят съвестта си с по някой негов цитат“, отбеляза Румен Радев. По думите му живеем привидно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно. „А има ли свобода без достойнство? Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други, в своето отчаяние не вярват, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но забравяме, че това важи и за задълженията ни“, подчерта държавният глава.

По думите на президента Апостолът е преобърнал времето, изтръгнал е народа от робската апатия, дал е на историята нов век, а на държавата – предначертание. Той написа с личната си съдба националния ни епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята, посочи Румен Радев.

Президентът призова да научим децата, че свободата не ще думи, а дела Да запазим жив този плам, за да спечели цял народ, допълни държавният глава. По думите му е важно децата ни да видят родната къща на Васил Левски, където майката на Апостола „още чака своя син“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителни части на Българската армия. На площада беше посрещнато знамето на Карловския революционен комитет.

Румен Радев поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. Тържествената програма завърши със заря по случай 182-ата годишнина от рождението на Апостола.

Проявите в Карлово, посветени на Васил Левски, се състоят под патронажа на държавния глава Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Боко10:03 - 21.07.2019
Този пишман летец защо се прави на малоумен!Той сигурно не си познава историята!Защо не се обърни назад?
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK