Радев: Новото Съединение минава през разделение с беззаконието, арогантността, нихилизма

Снимки: Прессекретариат

Докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни, смята президентът

Докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си на церемонията в Пловдив по случай отбелязването на 134 години от Съединението на България. Честването приключи с тържествена заря проверка и събра стотици хора на пл. "Съединение" в града, които почетоха паметта на героите, осъществили обединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година.

"Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение - епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма", заяви държавният глава в изказването си.

Румен Радев призова да помним, че "най-страшна е присъдата на следващите поколения", а "съдбата на нацията се кове тук и сега". По думите на президента, дълг на българите е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. "Днес идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие", заяви Румен Радев и подчерта, че отдавна не знаем какъв е идеалът на нацията ни, а съединението остава повече на думи. "Търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето", отбеляза президентът.

В словото си Румен Радев заяви, че през 1885 година българите са проявили зрялост, национална отговорност, еманципация и са показали, че няма да чакат Великите сили да решават съдбата им. "Българите извършиха смел исторически „скок“ и отхвърлиха несправедливостта,  разкъсала снагата на Родината им", посочи Румен Радев и подчерта, че с идела за сплотена, обединена и независима България са живели предците ни от Княжество България и Източна Румелия без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. "В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения", посочи държавният глава.

На площад "Съединение" президентът и върховен главнокомандващ прие строя на представителните подразделения на 68-а бригада "Специални сили". Сред официалните гости на тържествената програма бяха представители на изпълнителната, законодателната и местната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK