Радев: Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова

Снимка: skafeto.bg

Когато БСП вземе властта, разбира се, че ще я критикувам, заяви президентът

„Най-голямата партия с най-голям финансов, човешки и административен ресурс внесе предложение за Конституция-недоносче, подигравка към правото в България. Аз избрах друг подход“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпроси, защо не е провел консултации с политическите партии относно готвения от него проект за конституционни промени. Държавният глава добави, че за разлика от управляващите първо е провел разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, с неправителствени организации и граждани.

„На следващ етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да мине през парламента“, заяви президентът Радев и подчерта, че днес дневният ред на обществото е съвсем друг, поради гражданските протести и пълното изчерпване на лимита на доверие в парламента. „Ще внеса моите предложения след избори, когато българският парламент придобие отново легитимност, за да може адекватно да разгледа тези промени“, заяви още Румен Радев.

Запитан защо налага вета при положение, че настоящия парламент ги отхвърля, държавният глава посочи, че липсата на диалог не се дължи на президентската институция. „Тук липсата на диалог е в парламента. Внасям достатъчно ясни, подробни и аргументирани мотиви за вето. Вие сте свидетели как от парламентарната трибуна се заявява, че „няма даже да гледаме мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента“, коментира Румен Радев.

По думите на държавния глава, политическият дневен ред в страната е толкова наситен, даже критичен, че няма да допусне подмяната му с кадрови въпроси. „Няма как да имам различия с началника на кабинета си. Всеки в президентството следва да спомага за реализацията на моята политика“, посочи още президентът.

На въпрос за отношенията си с лидера на БСП Румен Радев отговори, че никога не е оттеглял подкрепата си за нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. „Без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява. Моите критики са към тези, които управляват неефективно и разпиляват ресурсите не в интерес на народа“, подчерта президентът. Държавният глава добави, че ако БСП вземе властта, ще критикува там, където вижда, че нещата не се вършат както трябва.

„България е в криза. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това е управление, благодарение на което България става негативен герой в световното медийно пространство и губи легитимност във всички международни институции. На това трябва да се сложи по-скоро край“, каза още президентът Румен Радев. Държавният глава призова за незабавни, честни и прозрачни избори, както и за дебат за почтеност в политиката и нов обществен договор. По думите на президента, само изграждането на ясни механизми за прозрачно, отчетно  и отговорно управление могат да върнат доверието на хората в собствената им държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK