Земляческа среща събира жителите на село Слокощица

Снимки: Личен архив

В празничната програма ще вземе участие народната певица Румяна Попова

На 19 октомври село Слокощица ще събере своите жители, потомци и гости на голям събор, за който тази година е избран денят, посветен в православния календар на закрилника на българския народ свети Иван Рилски.

Традиционно съборът на едно от най-големите села в община Кюстендил се провежда на 24 май, но тази година това не стана на тази дата, тъй като се очакваше преди нея вече да е започнала реализацията на проекта за изграждането на Център за екологично образование в сградата на училището  и строително-ремонтните дейности да попречат на събирането на хората в училищния двор.

Според съобщенията от Община Кюстендил отпреди година, проектът бе спечелен по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Република Сърбия и е на стойност 424 044 евро.

По него са предвидени мерки за енергийна ефективност със саниране, ремонт на покрива и подмяна на дограма. Поради времето, необходимо за провеждане на тръжните процедури, реализацията на проекта все още не е започнала, така че няма да има проблем съборът да бъде проведен на традиционното си място – в училищния двор, увериха от кметството на селото.

Празникът ще започне от 10 ч. с  футболен турнир, а началото на самия събор е предвидено за 12 ч. Поканени са да участват  фолклорни изпълнители от няколко читалища в региона и от читалището в селото, които да допринесат за хубавото настроение на съборяните.

От три години Слокощица е домакин на атрактивния Фестивал на мераклиите, а четири пъти в годината на големи православни празници  се прави и курбан за здраве, припомниха организаторите на предстоящия събор.

Предвидени са много изненади, богата музикална програма, като гвоздеят в нея ще бъдат изпълненията на известната народна певица Румяна Попова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK