Радев се срещна с Путин, говориха за газ, икономика и енергетика

Снимки: Президентство

България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва да възприемат много по-гъвкав подход и механизми по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените. За това призова днес държавният глава Румен Радев на срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин в Санкт Петербург. Възможностите за покупки на ограничени количества природен газ от други доставчици, но на много конкурентни цени, ще оказват в бъдеще все по-голямо влияние върху пазара на енергийни ресурси у нас и в региона, посочи Румен Радев.

Българският държавен глава е на посещение в Русия за участие в престижния Петербургски международен икономически форум, в който свои представители имат десетки държави и стотици компании от цял свят. В първия ден от визитата си Румен Радев проведе среща и със своя колега Владимир Путин, на която бяха обсъдени редица теми от двустранните отношения в областта на енергетиката, икономическия обмен, отбраната, както и в сферата на образованието, науката и културата. Това е втората среща между двамата държавни глави след разговора им в Сочи през месец май 2018 година, на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.

„Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Започваме  да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения в почти всички области. Пример за това е ръстът на стокообмена, който през първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил с 2,8 на сто“, заяви в началото на разговорите президентът Владимир Путин.  Българският държавен глава открои вековните исторически, културни и духовни връзки между България и Русия, които предполагат много по-активно двустранно сътрудничество в икономиката, енергетиката и културата.

Румен Радев посочи по време на срещата, че промените по отношение на цените, доставчиците и възможностите за диверсификация създават нова ситуация на газовата карта на Европа и вече са довели до много по-ниски цени на природния газ  за редица държави в Западна Европа. Държавният глава припомни и че през миналата седмица беше сключен договор, с който на България бяха предоставени 300 млн. куб. метра газ през терминала за втечнен газ в Гърция. Това е 10% от годишното потребление на природен газ в страната ни и по думите на държавния глава постигнатата цена е „конкурентна и по-изгодна от цената на тръбния газ, който получаваме от Русия“.

„Има голям спад на цената на природния газ на борсите в Западна Европа и е време българското правителство да бъде не толкова срамежливо и по-активно и да подходи към преговори за цената на руския природен газ в България“, заяви след края на срещата президентът Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава посочи, че не иззема по никакъв начин функциите на правителството, което следва да проведе тези преговори. „Очаквам обаче правителството да се мобилизира и да търси решения за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависи цената на отоплението и електроенергията на домакинствата, на стоките от първа необходимост и конкурентоспособността на българския бизнес“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за започналата процедура за привличане на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ президентът припомни, че решението на българския парламент и правителството е този проект да се изпълни без държавни гаранции. България не може да поеме към момента финансовия риск за изграждането на втората атомна електроцентрала у нас и оттук-нататък е въпрос за привличане на стратегически инвеститори, които сами или в кооперация да участват за реализацията на този проект. Руската страна има желание да участва като държава, която предоставя технологията и осигурява нейната безопасност, но очаква и държавни гаранции по отношение на този крупен проект, добави още президентът. 

Русия има готовност да продължи да съдейства и за поддръжката на военната техника на въоръжение в Българската армия, заяви още Румен Радев. „Модернизацията и цялостното превъоръжаване с нова военна техника отнема много години и отнема много ресурси, така че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента“, посочи още президентът. По време на срещата от руска страна бе поставен и въпросът за постигане на споразумение за използваните руски лицензи от българската отбранителна промишленост.

Утре държавният глава ще направи изказване в президентския панел на Международния икономически форум в Санкт Петербург, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година. Румен Радев ще проведе двустранни срещи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK