Евелина Димитрова и Злата Ризова оспориха действителността на вота за съветници

Снимка: Infomreja.bg

Съдът остави без уважение искането по жалбата

Евелина Димитрова, кандидат за общински съветник от ПП БЗНС, и Злата Ризова, кандидат за общински съветник от ПП МИР, оспориха пред Административен съд – Благоевград, решение от 29.10. на Общинска избирателна комисия Благоевград, с което е обявен резултатът за избраните за общински съветници в община Благоевград.

Грешки в секционните комисии при определяне действителността на вота, масово извършване на поправки в протоколите, които не са подписани от всички членове на СИК, неправилно преброяване на преференциите за отделните кандидати в листите са част от мотивите за оспорване на решението, посочени в жалбата.

Както и че са налице технически грешки в пресмятането на резултатите, допуснати от ОИК-Благоевград, и е нарушен процесът на опаковане и запечатване на изборните книжа. В жалбата са посочени и доводи за несъответствие в данните за получени и използвани бюлетини.

Решението на ОИК-Благоевград, с което е обявен резултатът за избраните за общински съветници в община Благоевград, е оспорено в Административен съд – Благоевград, и с други 7 жалби.

В жалбата се посочват доводи за изключително сериозни нарушения на избирателния процес, поради което жалбоподателите имат особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК - Благоевград, за определяне изборните резултати за общински съветници, както и спиране изпълнението на заповед от 01.11.2019 г. на областния управител на област Благоевград в частта за полагане на клетва от обявените от ОИК общински съветници до приключване на делото с влязло в сила решение.

В доводите си за направеното особено искане жалбоподателите сочат и значимия обществен интерес.

Съдът остави без уважение искането по жалбата в тази й част, като прецени че няма основания, съобразно посочените законови критерии, за спиране изпълнението на атакуваното решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK