Машините и ветото на президента са аут

Снимка: БГНЕС

От НФСБ пък поискаха заведенията да са без дим от наргиле

Три важни точки гласуваха и дискутираха днес депутатите в Народното събрание:

  • Машинно гласуване 

Депутатите подхванаха изборните правила на второ четене в пленарна зала и приеха текстове, с които отменят машинното гласуване, но само за местните избори - такива каквито предстоят след няколко месеца - на 27 октомври.

За останалите видове избори - президентски, парламентарни и европейски - обаче остават. Това стана след вчерашното предложение на ГЕРБ в правна комисия. Първоначалното предложение на ГЕРБ за промени беше машинното гласуване да бъде отменено както за местните, така и за парламентарните - двата вида избори, които предстоят по график да се произведат в България.

ГЕРБ подадоха ръка към опозицията, за да намерят решение за машинното гласуване. Поканата за помирение дойде от Даниела Дариткова. Трябва да се учим от грешките си, изтъкна тя. Партията й отчела редица дефекти в машинното гласуване.

Дариткова настоя за честна игра на предстоящите избори.

За Георги Свиленски от БСП подадената от ГЕРБ ръка била плаха. Не сте последователни, критикува той.

Ваша основна цел е служебна победа, заподозря и съпартиецът му Драгомир Стойнев. Вие в момента преразпределяте властта, обвини той, който е убеден, че машинното гласуване е необходимо на страната. Срамно, по мнението му, било да се гледат чувалите по изборите и затова трябвало да се чуе гласът на суверена.

След дискусия депутатите от мнозинството надделяха и частично бе отменено машинното гласуване. 

  • За или против наргилетата?

Валери Симеонов и народните представители от НФСБ внасят отново в Народното събрание промени в Закона за здравето, които предвиждат забрана за пушене на наргилета на закрито.

Припомняме, че законопроектът получи пълна подкрепа на първо гласуване.На второ обаче, след оттегляне от страна на ГЕРБ, бяха приети само част от промените.

Парламентът забрани на непълнолетните да употребяват наргилета и да купуват тютюневи изделия за тях, но без ясни и логични мотиви не прие въвеждането на забраната за пушене на наргиле на закрито.

От НФСБ отново настояват за забрана на пушенето на наргиле в закрити обществени места с мотивите, че то нанася сериозни вреди на човешкия организъм. Те посочват, че потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, увреждайки редица системи на човешкия организъм.

  • Вето на президента

Законът за държавния бюджет за 2019 г. бе повторно приет. От гласувалите 214 депутати 129 бяха "за", 84 - "против" и само един се въздържа.

Правите гадна мръсотия относно собствения си народ. Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев при разглеждане на ветото на президента Румен Радевнад Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за финансирането на партиите.

"Президентът казва, че един лев е достатъчна субсидия за партиите", разтълкува мотивите на ветото депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Той тълкува обосновката на държавния глава, че един лев субсидия била достатъчна и затова се противопоставил на отвореното финансиране. Малките партии няма да издържат с този един лев на глас, каза депутатът от управляващата партия. Затова ГЕРБ щели да отхвърлят ветото. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че има опасност дарителите да влияят върху политиката на партиите. Въпреки това ДПС ще гласува против ветото. Това, че има такава опасност, не означава, че се нарушава Конституцията, подчерта Йордан Цонев.

Според народния представител от левицата Крум Зарков с финансирането на партиите те ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа. Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система, обвини червеният депутат управляващите. 

Патриотите са притеснени, че ще останат две партии - ГЕРБ и БСП. Според Славчо Атанасов се умъртвявали малките партии.

Тази дискусия е обречена, подчерта и социалистът Кристиан Вигенин.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова всеки искал да експлоатира популизма.

Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми, смята Искрен Веселинов. Каквото е ветото, такъв е и законът, точна кореспонденция има между едното и другото, подчерта воеводата.

Законът и ветото се плъзгат по линията на общественото одобрение, допълни още Веселинов. В крайна сметка и това поредно президентско вето не мина в пленарна зала./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK