Радев отстъпи стола си на ученици от Хисаря в деня на отворени врати

Снимки: Президентство

Посетителите могат да видят първия препис на „История славянобългарска“

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с Негово светейшество патриарх Неофит посрещнаха в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 първите посетители в Деня на отворени врати на Администрацията на президента. Това бяха ученици от трети и четвърти клас от Средно училище „Христо Смирненски“ от Хисаря. Те първи прекрачиха парадния вход на институцията, която отвори врати за граждани по повод Деня на народните будители.

„В Гербовата зала са националните ни символи – българското знаме и герб, тук посрещаме държавните гости и връчваме най-висшите държавни отличия, но днес тук е една много ценна книга“, обърна се президентът към учениците и им показа първия препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г. Безценният ръкопис, изписан с дребен котленски калиграфски шрифт от ръката на българския книжовник, е предоставен от фонда на Националната библиотека специално за Деня на отворени врати в Администрация на президента.

След като разгледаха Гербовата зала, държавният глава показа на децата и кабинета си. Президентът Радев отстъпи стола си на децата срещу назоваване на името на един будител. Първи зад бюрото на държавния глава седна четвъртокласникът Кристиян, който заяви, че мястото на президента е много удобно.

Посетителите на президентската институция имат възможност да разгледат и кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK