Радев: Борбата днес е за всеки българин! Борисов: Няма време за популизъм!

Снимка: МС

Борисов: По 1000 лв. месечно даваме на медицинско лице като допълнително възнаграждение

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски проведоха срещата с президента Румен Радев, след която последваха изявлеията:

Обръщение на президента Радев:

България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще изпита здравната и останалите системи, които ще трябва да отстоят на бурята въпреки трупаните проблеми през годините.

Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие и това трябва да бъде неотменим ангажимент на държавата.

30 години българите се спасяват поединично, но тази зараза напомни, че трябва да сме отговорни и солидарни. Благодаря на доброволците. В този кризисен момент трябва пълна мобилизация, защото се иска високо съзнание.

Строгите мерки ще са от полза, ако бъде осъзнат техния смисъл. Извънредното положение е временна мярка. Призивът ми е да не се поддаваме на паника. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички е да спазваме ограничителите мерки. Те са животоспасяващи, но само с ограничени забрани няма да излезем от кризата като пълноценно и здраво общество.

Здравната криза поражда кризи в икономиката, поставя на изпитания малкия и среден бизнес, работещите с малки деца и възрастни родители. Правителството трябва да предложи механизми за най-уязвимите.

Очаквам да се преоценят финансовите приоритети, да се търси помощта от ЕС за помощ за най-засегнатите. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Това е надеждата да си върнем доверието е държавата, да бъдем по-силни и единни като народ, в който поколенията да си подават ръка. Ако преодолеем епидемията, намерим решението и на проблемите през годините, защото ключът е в солидарността и уважението към човешкия живот.

Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е за единство и солидарност. Заедно, обединени ще се справим.

Обръщение на премиера Борисов:

Солидарен съм с думите на президента. Спешно трябва да защитим медиците. По 1000 лв. даваме на медицинско лице месечно допълнително възнаграждение. За индустрията на маски и облекла – и в тази сфера ще навакваме. Не че не съм съгласен с много строгите мерки, но много внимателно трябва да следим резервите на държавите. От криза не се излиза по-богат. Щетите са огромни за целия свят. Първите най-осигурени трябва да са за медиците.

Всеки лев пресмятаме, за да защитим държавата.

Държавата функционира с данъци.

Няма време за популизъм.

 

Снимка: Прессекретариат
Снимка: Прессекретариат
Снимка: Прессекретариат

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK