Няма да се ходи за Благодатния огън, няма да има върба за Цветница

Снимка: БГНЕС

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници, предаде репортер на БГНЕС.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Става ясно донякъде защо са ни такива мерките. Църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имаме уверението на всички, че по празниците всички мерки ще бъдат вземани не само от полицията, но и от духовните лица, лично поповете ще настояват за маски, шалове, заяви премиерът Бойко Борисов на брифингa.

Много от владиците са си осигурили маски, за да се раздават безплатно на тези, които нямат. Заедно с МВР ще се разпореди след като отвън ще се води службата, ще има възможност да се направи тази дистанция, която и в момента се прави, добави Борисов.

Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки, подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, отбеляза Борисов.

Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците. Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани, каза още Борисов.

За да разхлабим мерките, колкото повече дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките. Ще спрем пазарите, да си направят както е по магазините, ред за влизане и излизане. Да се направят планове за всяка църква, катедрала, каза още Борисов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK