Радан Кънев: Проблемът на магистрала „Струма“ е, че не е одобрена

Радан Кънев, снимка: Infomreja.bg, архив

"Борисов да не намесва името ми в собствения си провал да осигури и обезпечи проекта за АМ „Струма“, казва Кънев

Евродепутатът от ЕНП, Радан Кънев, излезе със своя позиция по повод публикации в национални медии, че е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласува петиция срещу изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Според твърденията петицията била за спиране на проекта с мотив, че строителството ще наруши екоравновесието в дефилето.

"Борисов да не намесва името ми в собствения си провал да осигури и обезпечи финансово проекта за АМ „Струма“, важен за всички българи. В Европейския парламент има петиция от месните хора в Кресна, но нито аз ги познавам, нито те са ме търсили. Петицията не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес – тема, която е важна и чувствителна за нас от център-дясното. В интерес на България е тази петиция да бъде разгледана бързо, за да бъде дадена правна сигурност за труда на за да бъде дадена правна сигурност на предприемчивите български граждани", коментира Радан Кънев. Ето и цялото му изявление по темата:

"Петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект. Проблемът с АМ „Струма“ няма нищо общо с петициите. Проблемът на АМ
„Струма“ е, че не е одобрена. А проектът не е одобрен, защото има много пропуски и дефекти. Европейската комисия каза на Борисов, че с АМ „Струма“ проблемите не са само с екологията:

-        Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не отговаря
на проекта;

-        Завишаването на разходите по проекта създават съмнение за
злоупотреба с финансовите средства;

-        Безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана, дори
напротив. Вкарването на високоскоростен път в трасе с толкова завои
създава риск за увеличаване на жертвите;

-        Жителите на Кресна ще станат жертва на постоянния стрес през
града им да минава натоварена автомагистрала.

Ясно е, че Борисов не може да преглътне и това, че разобличих тайните им схеми да се сговорят за данък върху самолетните билети, с държави, които имат обратен на българския интерес. Вместо да отговори на проблемите и въпросите, Борисов създава фалшиви новини, заблуждава българските граждани и търси изкупителна жертва, която да е виновна за собствената му управленска немощ", заявява още евродепутатът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK