Радан Кънев поиска оставките на Цацаров и Колев като архитекти на мнозинството във ВСС

Радан Кънев, снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече паника вчерашният призив на ГЕРБ ВСС да се саморазпусне, пише "Дневник". "Който носи отговорност за това, че ВСС е бетониран, сега се опитва да си измие ръцете от нея, съвсем ясно е", коментира Кънев в кулоарите на парламента. Той отново настоя главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев да подадат оставки "като архитекти на мнозинството в този съдебен съвет".

Кънев напомни, че още на 8 декември 2014 година Реформаторският блок е поискал оставката на ВСС и отбеляза, че при гласуването на промените в конституцията между първо и второ четене напълно анонимно са се появили преходните и заключителните разпоредби, гласувани от 200 депутати. "Всички от ГЕРБ, всички от АБВ, всички от ДПС, които носят своята отговорност за тази свинщина - ВСС оттук нататък", каза още той.

"Оставката ние винаги сме я искали и я искаме, само че да не се опитват да си бършат с нас или с Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами, при сговора да провалят конституционните промени", коментира лидерът на ДСБ. Според него цялата отговорност за евродоклада е на хората, направили този сговор - на основния му архитект в парламента - Цветан Цветанов.

"ВСС не може да се саморазпусне - на всичкото отгоре неграмотна работа", каза Кънев и добави, че могат да си подадат оставките. "Ние току-що променихме конституцията и бетонирахме Сотир Цацаров, който е под най-тежките удари в доклада", посочи още Кънев.

За това според него, ако ВСС ще подава оставка, трябва да се започне от двамата архитекти на мнозинството в него - Цацаров и Колев. "Те не могат да подадат оставки само като членове на ВСС, а като председател на ВАС и главен прокурор", отбеляза Радан Кънев.

"При становището в проектодоклада за независима външна оценка на прокуратурата аз на мястото на Цацаров щях да съм подал оставка вчера", коментира лидерът на ДСБ. Той добави, че вижда паника от провала в реформата на правосъдието, паника в редовете на ГЕРБ.

Кънев определи като глупости изявленията на Цветанов, че в последната една година Министерството на правосъдието не е свършило нищо. "Мият си ръцете с единствения човек в правителството, който се опита да направи нещо", заключи лидерът на ДСБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK