Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова република" и ДСБ

Снимка: БГНЕС

"Аз вече подадох оставка като председател на "Нова република" пред политическия съвет, а в близкия час ще подам оставка като председател на ДСБ пред националното ръкоодство на ДСБ".

Това обяви Радан Кънев на пресконференция след изборния ден, цитиран от Клуб Z. "Нова република" получи около 87 000 гласа и остана извън парламента. Самият Кънев беше заявил, че ще направи това и преди изборите, ако формацията не успее на тях.

Кънев се извини на всички десни избиратели - общо около 290 000, които в 44-ия парламент остават непредставени заради разделеното дясно. И призна, че на тяхно място и той трудно би простил. Лидерът в оставка благодари "на всички хора, които подкрепиха "Нова република" и особено на тези, които работиха за "Нова република".

По думите му в рамките на изборната кампания формацията е успяла да мобилизира двойно повече хора в сравнение с първоначалните прогнози, "което се смята политически невъзможно". "Всеки, който е работил за "Нова република" на тези избори, трябва да е горд до края на живота си", заяви той.

Кънев поздрави и ГЕРБ за изборната им победа и констатира, че "без съмнение загубата на БСП е добра новина за България".

Водачът на "Нова република" каза още, че това, че подава оставка не значи, че се отказва от политиката и заяви, че се надява оттеглянето да е отваряне на път съм дясно обединение. На въпрос дали ще се кандидатира отново за лидер Кънев отвърна: "Аз не съм театрален герой, не подавам оставки, за да ми ги отхвърлят след това, да се късат ризи и да се пъшка. В политиката има много начини да си полезен, освен като началник".

Кънев припомни още, че преди изборите е призовал лидерите и на останалите десни формации да се оттеглят и да не бъдат кандидати за депутати, за да може това да отвори пътя към обединение. Но не се прие. "Сега пак не сме депутати, но десните избиратели нямат представителство", заключи още Кънев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK