Протестиращи в Благоевград се заканиха на Борисов: Ще лежим пред багерите! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Протест и шествие, което мина през цял Благоевград, огласи областния център час преди отбелязването на 115-годишнината от гибелта на Гоце Делчев.

Граждани се събраха точно в 18 ч. пред сградата на Първи корпус на ЮЗУ. Оттам започна и шествието с автомобили, през които се вееха знамена и плакати. Около 50 човека преминаха през кварталите „Струмско“ и „Еленово“, през главните улици около центъра на града и възлови кръстовища. В последствие се събраха над 100 човека, които пеша тръгнаха по главната пешеходна улица „Тодор Александров“.

Плакати „SAVE Скаптопара“ и български знамена носеха протестиращите. Тяхната отправна точка бе пред сградата на община Благоевград.

Въпреки проливния дъжд, който се изля точно за 15 мин., хората останаха „на пост“.

Исканията на протестиращите се основават на това да се премести трасето на строящата се магистрала „Струма“, което в момента е предвидено да премине през откритите археологически разкопки на древното селище Скаптопара.

Искаме да не се мести нищо, това е нашата позиция. Ние сме длъжни да направим мост към историята, длъжни сме да дадем шанс на Благоевград да се развива. Трасето на магистралата може да бъде променено. Твърдо сме решени да отстояваме позициите си докато успеем. Надяваме се да бъде взето правилното решение. Обидено е, че хората, които за назначени в комисията и са сложили подпис за трасето на магистралата. Ние чакаме оценка от тези, които са се подписали за магистралата. Ние всичко да остане там, където е било.

Протестиращите казаха, че ако исканията им не бъдат уважение ще затворят магистралата, ще правят протести и в празничните дни.

Ние, благоевградчани, ще лежим пред багерите и няма да позволим това нещо да бъде откраднато от нашите деца. Ще се борим за историята си, народ без история няма право на бъдеще.

Бе направена и заявка към Бойко Борисов, който се очаква утре да посети разкопките:

Очакваме премиера! Нека всички заедно да му кажем какво искаме! Не ни интересуват цветове, политически пристрастия и амбиции. Ние ще се борим за историята на Благоевград!

OЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK