Работодателите се отказаха и от оставката на Петкова, и от протеста

Снимка: news.bg

"Получихме една сериозна подкрепа от премиера и министрите да направим пазара на електроенергия най-прозрачен. С този закон (Закона за енергетиката - б.р.), който ще се направи със съществени промени, може да имаме и краткосрочен и дългосрочен резултат.".

Това заяви Кирил Домусчиев - председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) след среща на премиера с работодателските организации по повод поскъпването на цената на тока за бизнеса.

Цветан Симеонов от БТПП зави, че са удовлетворени от диалога и няма да искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Той заяви още, че не всички техни предложения могат да бъдат приети, не всички са в правомощията на правителството, но те ще бъдат доведени до знанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Делян Добрев заяви, че се предвиждат законодателни промени в началото на март, с които ще се увеличи пригодността. Дружествата ще предлагат профилирана енергия на пазара - 12 часа нощна и 12 часа дневна енергия.

Относно американските централи правителството ще ускори разговорите за прекратяване на договорите. Разпределителните дружества ще купуват толкова, колкото им е необходимо. С промените напълно ще се либерализира пазара на електроенергия.

Промените ще бъдат приети в началото на март и ще влязат в сила от 1 юли.

От срещата стана ясно, че заявеният за 28 февруари протест на работодателите няма да се състои.

Припомняме, по време на представяне на приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев акцентира върху нуждата от цялостна реформа в енергетиката у нас. По думите му такава цялостна реформа минава през:

Прекратяване на държавната помощ за "американските централи" и засилване на когенерациите и ВЕИ-тата;

Нов закон за енергетиката, въвеждащ пълна либерализация на пазара и приемане на балансирана национална енергийна стратегия до 2030 година;

Повишаване ефективността на държавните дружества;

Повишаване на енергийната сигурност на страната.

Домусчиев посочи, че електроенергията и газта са суровини, а не продукти с висока добавена стойност.

Малко след това бе обявена и датата 28 февруари за планиран протест на работодателите срещу цената на тока.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK