Работодатели от Кюстендил и КНСБ се обявиха срещу повишаването цената на тока

Снимка: Капитал

Работодателските организации в Кюстендил, подкрепени от КНСБ, се обявиха с декларация срещу повишаване цената на електроенергията.

Документът ще бъде представен пред Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По повод призива за общонационален протест на 29 юли във връзка с ценовата добавка „Отговорност към обществото”,  част от търговските дружества в Кюстендил заявиха, че не са в състояние да прекъснат производствения си процес поради изпълнението на срочни задгранични договори.

В декларацията се посочва още: „Едновременно с това от името на всички работодатели, подписали тази декларация и от името на КНСБ – Кюстендил, изразяваме следната позиция:

1. Подкрепяме безрезервно протеста срещу фалшиво кръстената добавка „Отговорност към обществото”

2. Очевидно част от обществото ни има много къса памет и забрави формите на жесток протест чрез самозапалване поради високите сметки за ел. енергия

3. Вместо да бъдат орязани привилегиите на наши и чужди печалбари, произвеждащи зелена и черна електроенергия от ТЕЦ „Марица” 1 и ТЕЦ „Марица” 3 се тръгва срещу бизнеса, който би трябвало да плати сметките за предишни безумни решения

4. По наше мнение последствията от увеличаване цената на електроенергията за промишлеността ще бъдат плачевни – съкращаване на работни места, фалит на предприятия, спиране на плахия растеж в икономиката. В резултат ще бъдем върнати към ситуацията, в която останалите без работа хора отново няма да могат да плащат сметките си за ел. енергия и сегашния лозунг „Отговорност към обществото” ще се превърне в „Безотговорност към обществото”.

Обръщаме се към господата от ДКЕВР да се замислят над фактите, които излагаме. Да се потърсят пътища за решаване проблемите на енергетиката без да се унищожават работещите предприятия“, посочват още в декларацията си работодателски организации от Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK