Жълт код за гръмотевични бури в Благоевград, Пазарджик и Смолян

Снимка: Георги Манолев

В три области в страната е обявен жълт код за гръмотевични бури за 15 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик и Смолян. Ще има валежи от дъжд, на места интензивни и значителни по количество. Сумарно за денонощието до 15-30 л/кв.м.

Повече слънце ще има в Източна България, където ще духа умерен източен вятър. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и с изключение на северозападните райони, ще има валежи, на места придружени с гръмотевици.

В повече райони и по-интензивни ще са валежите в югозападните райони и Рило-Родопската област. Възможни са и градушки.

Максималните температури ще са между 25° и 30°. Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен, в южните райони - временно силен източен вятър. Максималните температури ще са между 23-26°, колкото е и температурата на морската вода, северно от нос Калиакра - около 16° . Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и главно в часовете около и след обяд ще има валежи с гръмотевична дейност, придружени с временни усилвания на вятъра. Без валежи ще се задържи в масивите от Източна България. Вятърът ще е слаб от изток-североизток, по най-високите върхове - умерен от запад. Ще е по-хладно, с максимална температура на височина 1200 метра - около 20°, на 2000 метра - около 14°.

В неделя над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за интензивни локални извалявания и градушки. Ще бъде хладно с максимални температури предимно между 20° и 25°. Почти без валежи и с повече слънце ще бъде в Източна България, там и температурите ще са по-високи - до 27°-28°.

В понеделник валежите ще продължат, на повече места и повече по количество ще са в южната половина от страната. От северозапад облачността ще намалява. Във вторник над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В югоизточните райони все още ще има по-значителна облачност и на места ще превалява. /КРОСС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK