БГ музиката ще я има! Доказа го концертът на БГ Радио в Благоевград. Ниската сцена попречи на публиката да зърне любимците си

Снимки: Община Благоевград и Infomreja.bg

Българската музика ще я има! Безспорното доказателство за това е концертът на БГ Радио – единственото радио, което предоставя целия си ефир на родните изпълнители. Рискува преди 15 години и успя!

И Фънки, появявайки се на сцената, го отбеляза с присъщия си колорит: „Да не би да сме се събрали на чалга концерт?!“.

Два особено специални празнични повода за медията пионер – рождения й ден и годишните музикални награди, които за пета година се връчват в Благоевград, снощи бяха споделени от хора от цялата страна.

Този път мястото бе различно. Центърът на Благоевград бе заменен с района в бившите казарми, който в края на годината военното министерство прехвърли на общината.

Парк „Македония“ бе изграден само за три месеца и бе открит часове преди началото на концерта. Постигна и целта си – да побере многохилядната публика, дошла да послуша на живо българска музика.

Ниско разположената сцена обаче разочарова голяма част от зрителите, които не успяха дори и да зърнат любимите си изпълнители. Тази привилегия имаха само хората на първа линия и гостите от ВИП зоната, които имаха честта да гледат от високо на специална платформа. 

Вдигането на пръсти и търсенето на по-подходящо място бързо отказаха останалите, пръснати по поляните, които в крайна сметка се отдадоха на танци.

Тясната видеостена също попречи на многохилядната публика да стане съпричастна към случващото се на сцената. Тя се оказа цяло предизвикателство и за режисьора на пулт, който едва побираше и един персонаж на екрана. Задачата му ставаше непостижима, когато на сцената излизаха дуети и танцьори.

Повече от концерта видяха хората в горната част на парка, но не от сцената, а от втората видеостена. Мястото се оказа много атрактивно и бързо се изпълни с насядали по земята и правостоящи фенове на БГ музиката. Многото малчугани си заформиха детска дискотека, а след като танците им омръзнаха, започнаха да се замерят с пясък.

Горещото време разхождаше често публиката до шатрите, където малка минерална вода се продаваше за 2 лв., а кенче бира струваше 5 лв.

На влизане в затворения комплекс всички бяха обискирани. Охраната следеше не само за оръжие, но и за храни и напитки, които веднага бяха конфискувани, за да върви бизнесът в шатрите.

Концертът започна с час закъснение и бе открит от благоевградските таланти „Rockids“. В ролята на водещ се превъплъти първият победител от музикалното риалити X Factor – Рафи. Но той беше сам, защото всички водещи на музикалните награди на България през 15-те години забавляваха публиката – Наско, Дичо, Део, Орлин Горанов, Любо Киров.

Криско, Дара, Милен Данков, Павел и Венци Венц,Кристиян Костов, Михаела Маринова, Графа, Щрайх, Ралица, Михаела Филева и Venzy, КАФФЕ, Мариана Попова, Поли Генова, Индира, Авеню, Любо Киров, Миро, Б.Т.Р, DEEP ZONE PROJECT бяха само част от изпълнителите, които представиха новите си проекти.

Група Д2 пък припомни хита от първите БГ Радио награди – „Аз и ти“, заедно с “Rockids”. Сред големите изненади бе израелският  диджей Саги Абитбул с хита, завладял цял свят – Stanga, и песента си с български мотиви от „Чичовите конье“, която за първи път прозвуча в България на живо. Той беше придружен от емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин“ и уникалния танц на „Кукери“. 

Слушателският вот определи победителите в отделните категории. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и директорът на БГ Радио Николай Янчовичин връчиха статуетка в категория „БГ изпълнителка“ на Поли Генова.

Наградата за БГ Текст 2017 грабна Николай X Николов за песента в изпълнение на Михаела Маринова – “Не ти ли стига“.

За БГ Посланик на 2017 бе избран Кристиян Костов, който тази година представи България в конкурса „Евровизия“ и получи едно от най-високите отличия с изпълнението на песента „Beautiful Mess”. Той грабна и отличията за БГ Дебют, БГ Изпълнител и БГ Песен, с Pavell & Venci Venc'. Наградата за БГ Песен - Pavell & Venci Venc' - Вдигам левел.

За БГ Албум на годината бе избран „Моменти“ на Графа. БГ Група стана СкандаУ. БГ Видео клип за 2017 е за Гери Никол. В категория БГ Дуо/Трио награда получиха Певел и Венци Венц.

Специалната награда, която БГ Радио връчва в памет на Ана-Мария Тонкова за принос в българската музика, получи голямата Йорданка Христова. Заедно с Михаела Маринова и Поли Генова тя изпя незабравимата „Песен моя“, която постави уникален завършек на концерта.

По време на песента хиляди светлини озариха небето над новия парк „Македония“ в Благоевград и сложиха финал на 15-те Годишни музикални награди на БГ Радио. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Дичо11:40 - 19.06.2017
До редакционната колегия, като присъствал на мероприятието искам да Ви попитам от къде имате информация за - конфискуване на храни, за цени и др. неверни сведения, които описвате?! Не се допускаха хора с алкохолни напитки, аз лични си влязох с храната, която си бях донесъл, никакъв проблем не е имало, както и моите приятели. Носихме си бира, която ни казаха, че ако искаме можем да си я изпием и тогава да влезем или да оставим в предназначените за целта места, изпихме си я влязохме с ХРАНАТА СИ! Бирата струваше не 5 лв., а 3лв. И да, имаше забавяне на старта на концерта, но не с 1 час, а с около 30 минути! Което в никакъв случай не е фатално, защото имаше подгряваща музика, което е съвсем нормално. Колкото до зоните за гледане, ако е имало Ваш репортер, не си е свършил добре задачата, имаше и видеостена изградена за зрители на височините, зад "VIP", но явно е късогледство... Би било добре, да бъдете по-обективни, каквито сте в 95% от случаите на отразяване на различни регионални новини.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK