Аврамова отговори на Бошкилов: Източният вариант за Кресненското дефиле остава

Кресненското дефиле, снимка: Infomreja.bg, архив

"За съжаление управляващите не чуха за пореден път искането на хората в Кресна"

До края на годината трябва да се изпълнят предписанията на Европейската комисия за строителството на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. Не се подготвя обаче нов вариант за преминаване на автомагистралата през най-проблемния лот, ще се строи по така наречения Източен, каза регионалният министър Петя Аврамова в отговор на депутата от Благоевград Николай Бошкилов.

Аврамова с категоричност отговори, че Кресненското дефиле ще се строи, въпреки, че на 15 януари бе изтеглена апликационната форма. Цели се намаляване на вредното влияние спрямо биоразнообразието в Кресненския пролом и безопасното преминаване през него на леките и тежкотоварните автомобили. Ще се търси допълнително финансиране.

Депутатът Бошкилов отправи въпросите си по време на парламентарен контрол. 

"За съжаление управляващите и в частност ресорното министерство не чуха за пореден път искането на хората в Кресна и гражданските организации за запазване на главен път Е-79 като алтернативен на автомагистралата. Въпреки протестите, Източният вариант остава. Той предвижда еднопосочно движение в две ленти към ГКПП-Кулата, като се рехабилитира настоящия пътен участък, а в обратната посока към Благоевград, новото трасе ще се изгради в планината - през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани", поясни след министерския отговор Николай Бошкилов.

"Напомних на министър Аврамова за недоволството на жителите в Кресненско и съседните населени места. Те настояват и двете платна на автомагистралата да са извън Кресненския пролом, на Е-79 да остане двупосочен и алтернативен. Според нея обаче Източният вариант е най-балансиран по отношение на екологията и безопасния трафик", коментира благоевградският депутат.

Бошкилов заяви, че пътят през Кресненското дефиле ще се реализира през 2027 година според прогнозите на министър Аврамова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK