През април местят и консервират част от Скаптопара (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

През април ще приключи изпълнението на работата по преместването и консервацията на археологическите структури край Покровник.

Това обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Наш екип провери какво се случва по настояще на древното селище. В момента не се извършват никакви дейности – нито по преместване, нито строеж на магистралата в района на разкопките.

Това, което се забелязва, е че мястото не е охраняемо и всеки може да го посети и да види какво е останало от времето, когато на терен работеха специалистите.

Стените, обозначаващи жилищата, са запечатани с найлон, както и част от вкопаните в земята глинени делви за съхранение на храни.

Забелязват се и изхвърлените остатъци от намерени глинени съдове и предмети. Още по време на разкопките всички се убедиха, че голяма част от глинените предмети – фрагменти от тях, се изхвърлят отстрани на разкопките. Тогава д-р Димитров, който ръководеше археологическите дейности, обясни, че това са само части от съдове, които са дълбоко наранени или унищожени и нямат стойност.

2/3 от обекта ще бъдат запазени, облагородени, консервирани и превърнати в археологическа дестинация, също така към него ще има и два входа.

Това обяви на среща в Община Благоевград министърът на културата Боил Банов през октомври 2018. Срещата бе иницирана от комитета за запазване на археологическото селище. 

АПИ е готова с проект за преместване и теренна консервация на част от находките, съобщиха от МРРБ по-рано тази седмица. Две от тези находки – римска фамилна гробница ираннохристиянска църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени.

До 14 април находки от Скаптопара са част от изложбата "Българска археология 2018".

Междувременно с голяма мобилизация се работи и по автомагистрала „Струма“, от която остават 40,6 км, за да бъде напълно завършена през 2023 г.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ РАЗКОПКИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK